Цитати от „Под игото“, които просто не трябва да забравяме!

„Под игото“ е роман в три части на българския писател Иван Вазов, цялостно публикуван за първи път през 1894 г. и определян като първия пример за този жанр в българската литература.

Творбата е най-популярното и ценено произведение на автора, донасяйки безсмъртна литературна слава на създателя си, както и най-четената и превеждана българска книга.

Романът е написан по време на изгнание на Вазов в Одеса и е пренесен в България с руската дипломатическа поща.

Публикуван е от издателство издателство „Т. Ф. Чипев“. През 2009 година романът печели първо място в „Голямото четене“ (класация на най-любимите и четени книги на българите).

Романът събира в себе си носталгията за родния град на Вазов и за едно героично време в контраст на „епохата на дребните характери“, настъпила след Освобождението. „Под игото“ е първият роман в младата българска литература, силно повлиян от френския романтизъм.

loading...

Заглавието „Под игото“ насочва към историческото време (към османското робство), а подзаглавието „Из живота на българите в предвечерието на Освобождението“ отново насочва към време на робство, но и на пробуждане, на промяна в мисленето на общността.

Предлагаме ви 13 НЕЗАБРАВИМИ цитата от литературния шедьовър на великия Иван Вазов!

№13

,,В критически минути куражът и присъствието на духа у едного магически действуват въз масата и я подчиняват. Тогава началник е оня, който поиска да бъде.“

№12

,,Колкото за принципите на социализма, с които ни угощавате, те не са за нашия стомах, българският здрав смисъл ги отхвърля и те нито сега, нито кога да е не могат да намерят почва в България.“

№11

,,Един народ поробен, макар и безнадеждно, никога се не самоубива: той яде, пие и прави деца.“

№10

,,На обида кървава – отмъщение страшно.“

№9

,,Който повдига революция, всичко забравя.“

№8

,,Които се карат, те се обичат.“

№7

,,Страхът…е най-висшата и безобразна форма на егоизма.“

№6

,,Да знаеш да умираш – ето разковничето на победата.“

№5

,,Наздраве, дружино! Кой що желае, господ да му даде; който нам злото мисли, господ да го очисти! Който нас мрази, по корем да се тътрази!“

№4

,,Въобще нещастията на другите необходимо събуждат у дребните души три чувства: първо -удивление, второ – вътрешно задоволство, че бедата не е на твоя глава; и, трето – скрито злорадство.“

№3

,, -…никаква българска свобода не съществува.

-Не съществува, но ще я сдобием, приятелю мой.

-Как ще я сдобием?

-Като пием – отзова се някой иронически.

– Не, като се бием!“–

№2

,,Да имаш милост към немилостивите е така подло, както да я очакваш от тях.“

№1

,,…България заслужава да се потрудим за нея.“

Източник: gotino.eu

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!