Легенди за мистичния Караджов камък

Както вече добре знаем версиите за появата на почти всички природни феномени в Родопите са поне две – една на специалистите-изследователи и една на възрастните родопчани.

Като особено интересно е второто мнение, това на възрастните родопчани, според които всеки природен феномен се е формирал в следствие на някаква случка.

Често пъти именно тези древни легенди, предавани години наред от уста на уста са изключително интересни, а и смислени, чак човек започва да се замисля дали наистина версията на възрастните родопчани не е достоверната.

Древните предания не подминават и магнетичния и интересен обект – Караджов камък. Освен верисята на специалистите, за произхода на Караджов камък съществуват още три версии – предания от дълбока древност, обясняващи произхода на мистичния природен феномен.

Едно от преданията за произхода на Караджов камък гласи, че местността около Караджов камък, а и самият той са прокълнати и носят нещастие. Според преданието именно в тази местност Караджа войвода заровил несметно съкровище, но именно тези предания предпазили скалния феномен от иманярски набези.

loading...

Според местните, всеки докоснал се до това съкровище бива сполетян от безброй нещастия. Затова и винаги съветват туристите дори да открият някоя монета да я захвърлят надалеч, за да не ги сполети беда и нещастие.

Друго предание свързва Караджов камък с близкия и също толкова мистичен Белинташ. Според преданието огромният камък, заклещен между зъберите е част от съпътстващата инфраструктура на космическа площадка, част от която е Белинташ, като при спускането му от НЛО той попаднал между скалите, където и до днес предизвиква възхищението и интереса на мнозина.

Третото предание отново се свързва с легендарния Караджа войвода. Според него именно безстрашния войвода пазел своите съселяни от неприятели. Убийството на девойка от селото предизвикало гнева на младия войвода. Разгневен и твърдо решен да отстоява правата си, той отишъл при управника на околията и категорично заявил, че повече той и неговите съселяни няма да търпят издевателсва.

Самонадеяността на младият войвода разгневила управника и той наредил на своите стражи незабавно да го убият. Войската стигнала Караджа войвода край днешния Караджов камък, обградила го и изпълнила заръката на владетеля, като убила Караджа войвода. От тогава насам, според преданието, местността носи името Караджов камък, назован именно на легендарания войвода, изгубил живота си именно тук.

Източник: rodopchani.bg

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!