Писнала гайда шарена, вито се хоро люшнало

Казват, писне ли гайда, времето сякаш спира и започва да разказва легенди. Вълшебен инструмент е тя.

Чуе ли се гайда, гласът й забива в небето и като че с писец записва летописа на времето.

На родопската каба гайда свирят само специалисти-гайдари. Тя разказва за славни отминали времена, за разтърсващи исторически събития.

А джурата е гъвкава, игрива, разказва за радости. С гайдите овчарите са повеждали стадата си из Родопа планина. Звукът се чувал отдалече, събирал стадото, следвали го овчиците, а хората поспирали да се наслушат и наситят на чудния глас на родопската гайда.

Днес ручилото на майстора Стефан Янев от село Бостина, Смолянско разказва с гайдата легенди, но и за настоящи радости. Той е брат на Петър Янев – този, дето свири и акомпанира на космическия глас на Валя Балканска из страната и по целия свят. Стефан събрал своя музикална група от „Големите гайди” в Асеновград.

loading...

И не само свири, но и прави гайди. Майстори ги от години, после ги подарява на приятели, които имат голямо желание да свирят. Учил се на този майсторлък от стари майстори-гайдари – нещо, което, както казва, ако не ти е в сърцето, няма го и в ръцете. Това прихванал от някогашните гайдари бай Тасо и Димитър Петковски, имена – легенди, способни да научат всеки с любов в сърцето на родопската песен. За четири десетилетия Стефан научил, че трябва да си всеотдаен на гайдата, да си й верен, като на любима жена.

Гайдата е древен инструмент и нищо не се е променило с времето и не е привнесло в нея от хилядолетия – всичко е от мях на яре или шиле, ручилата са направени от овощно дърво, но най-добър звук се извлича от дряна. А за направата й се иска вдъхновение. Не можеш да я правиш за три дни, както мнозина опитват. Ако ти пее сърцето и си благоразположен, можеш да я направиш за две седмици, но може да отнеме и година. Докато я прави, майсторът вгражда в нея душата и сърцето си, води го обичта към родопската музика. Ако я нямаш, нищо не се получава. Платата за нея е безценна.

„Страдивариус например е безценна, така е и с хубавата гайда – казва вдъхновено Стефан. – Тя не е мебел, в нея трябва да вградиш душата си, затова всяка гайда е неповторима, уникална – специфичността на звука й идва от материалите.”

Източник: tretavazrast.com



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!