Стамболовият мост в град Велико Търново

Стамболовият мост в град Велико Търново е връзката между града и хълма Света гора. Кръстен на родения там български политик и революционер Стефан Стамболов, емблематичният метален мост е построен през периода на българското Oсвобождение. Строежът му започва през 1892 г., но има спорове по отношение на това кога точно е пуснат в експлоатация.

Едно знаем със сигурност – това е първата голяма проява на модерното европейско строене на мостове в България. В строежа му взимат участие италиански, белгийски и български специалисти, а търновският майстор-строител Стоян Герганов изработва специална дървена конструкция за изграждането му. Някога по моста са се движили коли, а днес той е изцяло пешеходна зона. Минавайки по него навсякъде около вас ще се разкрие величествена панорамна гледка, която ще ви потопи в атмосферата на града и ще ви остави безмълвни. Мостът разкрива гледки към къщите на Велико Търново, хълмът Света гора, художествената галерия и паметникът на Асеневци.

Източник: bulgarianhistory.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.