Легендата за Вишовград

Има различни легенди за произхода на името Вишовград. Първата е, че в непосредствена близост до селото е имало манастир.

По време на строежа му жената на главния майстор всеки ден му носела храна. Тя се наричала Висшагеркиня. По време на едно от редовните си посещения до строящия се манастир сянката ѝ била неволно вградена в зидовете. От този момент жената започнала да линее и не след дълго починала. Хората, които живеели в това населено място го нарекли на нейно име – Вишовград. Манастирът „Света Виша“ се е намирал на източния край на хълма Чуката.

Друга легенда гласи, че Вишовград е получило това име понеже там е имало много вишни. Трета легенда гласи, че наименованието на селото идва от „Висок град“, поради първоначалното му местоположение между хълмовете „Чуката“ и „Голиш“.

Първите сведения за възникване на селото датират от XIV век. Вишовград е едно от трите села в земите между Ловеч и Търново, което е запазило името си до днес и е възникнало до съществуваща крепост. Първото славянско-българско селище е възникнало в местността Камъка. Първите сведения за него са, че е било разположено в местността Селище. Броят на домакинствата във Вишовград са били 57 на брой.

loading...

В землището на село Вишовград е съществувал Манастир „Свети Йоан Предтеча“, намирал се е в северозападната част на землището, близо до земите на селата Росица и Бяла Черква. Според преданията, манастирът е разрушен през 1393 година, след падането на България под Османска власт. Името на селото се е срещало в архивните документи като „Вишувград“. Селото е съществувало в местността Зарапово, където е имало Римско и по-късно тракийско селище.

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.