Историята на Пантеона в град Варна

Пантеонът е разположен в Морската градина на Варна, в непосредствена близост до Двореца на Културата и Спорта.

Цялото име на известния ни като „Пантеона“ паметник е „Паметник на загиналите борци против фашизма и капитализма от град Варна и Варненски окръг в периода 1923-1944 г.“ Началото на този паметник започва, когато през 1945 г. на могилата Турна тепе била изградена Братска могила, в която били положени костите на загиналите борци против фашизма и капитализма. Това станало с тържествено шествие на 7 септември 1945 г. – тогава близките на роднините положили там малки червени сандъчета, в които се намирали останките на убитите. Десет години по-късно, било решено да се преместят намиращите се тогава на мястото на Пантеона, Католически гробища и паметник на френските войници починали от холера по време на Кримската война. А там, в нов паметник да бъдат преместени костите от Братската могила. По-късно на мястото на старата Братска могила на Турна тепе, бил построен парк-паметника на българо-съветската дружба.

За изпълнението на новия паметник-пантеон били поканени скулптурите Веселин Начев, Христо Боев и архитектите Константин Яръмов, Камен Горанов и Пецо Златев. Първоначалната идея била Братската могила да бъде кух постамент, с форма на пресечен конус и лавров венец върху купулната част. Цялата да е облицована с гладък врачански камък и с голяма желязна врата на самата костница.

В първите дни на септември 1958 г, всички сегменти тежащи над 30 тона били монтирани. Насадени били цветя около Пантеона и на 7 септември 1958 г, без много шум сандъчетата с кости на бойците от Братската могила на Турна тепе били преместени в новата гробница, очакваща своето откриване. Преломен момент в историята на изграждането на Пантеона са заседания на Окръжния комитет на партията, в която Ламбо Теолов и съпругата ми Милка Пеева изказват мнение за недостатъчната внушителност на този паметник. Скоро било взето решение за премахване на венеца.

loading...

Започнато било работа по новата скица на проф. Любомир Далчев. Идейната композиция на паметника била свързана със сраженията на български политемигранти в съветски униформи. Главните фигури изработени за около седем месеца над релефите изобразяват двама бойци – единия от който е ранен, а другия славно продължава битката. Под тях върху самата костница върху седем каменни релефа са изобразени различни сцени.

Така на 6 ноември 1959 г, съвпадащо с празнуваната тогава и в България 42-ра годишнина на съветската революция в Русия, Пантеона бил открит. Дълги години на почетен караул стояли средношколци. Подобно на инициатива от Одеса, станало традиция младоженците да поднасят цветя и да се снимат за спомен пред Пантеона. През 1995 година костите са изнесени и дадени на близките на покойниците да бъдат погребани.

Днес Пантеона е един от символите на града и за щастие е поддържан. Едва ли новобрачните двойки, които и днес отиват там, знаят първопричината да се ходи. Но няма нищо по-хубаво от продължението на една традиция.

Източник: tourism-hotels-bulgaria.com



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!