Символът на Севлиево

В самия център на град Севлиево има висок паметник, издигнат в чест на падналите герои в Априлското въстание и на опълченците при Шипка и Шейново.

През 1882 г. в устава на опълченско дружество „Лев” заляга „да се въздигне паметник в града, който да напомни за загиналите опълченци, въстаници и поборници”. Започват да се събират средства от членския внос и от дарения на граждани. Архитект Геслер изработил скица. А италианският майстор каменоделец Дебонно Аполони изработва постамента и красивата колона, поставена почти на мястото, станало свидетел на кървавия разгром и издигането на бесилки за осем от ръководителите на въстанието в Севлиевско – Стефан Пешев, Йонко Карагьозов, Иван Преснаков, свещеник Радион Попмихов, Никола Дабев, Павли Венков, Велко Начев и Христо Филев.

Проектът на статуята – млада жена, символ на свободна България, е на художника Отто Хорейши, а изпълнител е италианският скулптор Арнолдо Дзоки, създал и монумента на Цар Освободител в София, скулптурни творби в Русе, Пловдив, Видин, Оряхово. Той се прочул чак в далечна Аржентина със статуята на Христофор Колумб, негови са статуите на Гарибалди в Болоня, на свети Франциск от Асизи в Кайро и много други.

Паметникът е висок 12 метра. Статуята на свободата в Севлиево държи в лявата си ръка лавров венец, в чест на загиналите за свободата. С тръба в дясната ръка, насочена на юг към поробена Македония, зове за обединение на българските земи.

Стихове на Петко Рачов Славейков са изписани на четири бронзови плочи на монумента. Създаването на монумента на стойност около 30 хиляди златни лева отнема 12 години. Статуята била изработена в известната в цяла Европа по онова време фабрика за художествено леене „Рихард Вагнер” и през ранната пролет на 1894 г. пристига с кораб в Свищов от Виена.

loading...

С волски коли бива превозена до Севлиево, а през есента било тържественото откриване, датата на за което не е избрана неслучайно. За да се придаде по-голяма тежест на събитието, било решено това да стане на рождения ден на Княгиня Мария Луиза. За отдаване на почит към загиналите на 8 септември 1894 г. присъствало хилядно множество от цяло Севлиево и областта

Яна КИРИЛОВА

Източник: tretavazrast.com



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.