Паметникът на връх Околчица увековечава подвига на Ботев и неговата чета!

На Околчица на 2 юни 1876 г. се разиграва последната битка на Ботевата чета.

През 1901 г. комисия, в която участват и девет Ботеви четници обхожда местата на сражението от 20 май 1876 г. Тя взема решение да се издигне паметник на връх Околчица, като на: „… място видно, достъпно и близко до последното сражение…“.

През 1926 г., по повод 50-годишнината от гибелта на Ботев, е поставен железен опълченски кръст.

Решението за издигане на паметник на Околчица е взето през 1936 г. Изпълнителният комитет за въздигане на паметника възлага проектирането и строителството му на архитектурно-инженерното бюро на арх. П. Дограмаджиев и инж. Н. Новоселски. Проектът предвижда висок 26,60 м. железобетонен опълченски кръст.

loading...

На връх Околчица през 1936 – 1939 г. за увековечаване на подвига на Христо Ботев и неговата чета е издигнат 35-метров паметник с опълченски кръст.

През 1947 г. е взето решение паметникът на Околчица да бъде преустроен в петолъчна звезда и в този си вид той про­съществува до 1991 г., когато е възвърнат първоначалният му вид – опълченски кръст.

източник: kartanavremeto-vratsa.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!