Находката от Трапезица: Първият в света златен кръст с частица от Христовото разпятие

Първият в света златен кръст реликварий с частица от Христовото разпятие е открит от археолога проф. д.изк. Константин Тотев в откритата от него църква № 23 на крепостта “Трапезица” във Велико Търново.

Кръстът е намерен през 2018-та година в камера от хоросан, точно зад олтарния стълб.

„Кръстът е енкулпион, който е поставен при самото строителство, при освещаването на храма. Знае се, че още на Седмия Вселенски събор от 787 г., е решено да не се строи църква без да се освещава. При тази нова църква № 23 ние имаме самата реликва. Над нея, на подовото ниво е открит друг процесен кръст, а под подовото ниво – нагръден кръст с надпис „Исус Христос побеждава” – уточнява проф. Тотев

Златният кръст (енкулпион) е византийска изработка. Тези реликви, наричани енкулпиони, съдържат мощи от Светия кръст. Изработката им е много популярна през македонския и Комниновия период на Византия, но продължават да се работят и през Палеологовото време (XIII-XIV век). Специално тази група енкулпиони, каквато е новооткрития кръст от църква № 23, става по-късно популярен в Русия.

loading...

„Интересна е украсата на кръста. Основното изображение е Разпятие Христово, с три медальона на светци или евангелисти, това ще се види впоследствие. Интерес заслужава масивното ухо, което е украсено с неул – византийска техника с живачна смес, която се работи само върху злато. Нямаме открити паметници в Търново с неул. Така че ухото за провесване на кръста е украсено по този начин. На него има няколко орнаментални палмети, има система от кръстове.

Кръстът се състои от две части и загадката е дали ще го отваряме или не. Обикновено такива кръстове са бронзови, сребърни има в Женева. До този момент няма от злато в известната литература. Изглежда, че кръстът не е отварян”, обяснява още проф. Тотев.

Освен реликвата, при разкопките е намерена и плочата на олтарната маса в проучваната църква.

„Тука е хубаво, че освен стълба за олтарната маса, ние открихме и самата маса. На тази маса се оказа, че има гравирани три изображения на патриаршески кръстове с надписи: „Христос”, „Христос”, „Христос побеждава”. Над тях се оказа кирилски надпис, вижда се добре, който гласи „Цар на славата” (за Христос). Това е една формула, която е свързана с 24-ия псалм Давидов, където се очаква идването на месията” – казва проф. Тотев.

Църква 23 е разположена непосредствено до Западната крепостна стена. Украена е била с уникални фрески от XIII век, когато е бил построен и храмът. Сред стотиците фрагменти, които специалистите изключително прецизно вадят от земята, се различават и човешки образи, а такива досега няма в стенописите на нито един от храмовете на втората търновска крепост.

Източник: desant.net



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!