Малкият Рим – колонията Деултум край Бургас

На 17 км от Бургас се е намирал малкият Рим – римската колония Деултум, наричана още Дебелт. Тя била основана към 70-а година с благословията на император Тит Флавий Веспасиан.

Деултум е втората римска колония в Тракия след Апри, но била с по-висок статут от останалите ‘свободни’ градове в провинциите Тракия и Долна Мизия.

Всеки римски гражданин в колонията се ползвал със значителни привилегии, най-голямата от които била, че не плащал основните данъци.

Границите на римската колония Деултум били очертани с древен римски ритуал. Легатът на легиона изорал бразда с рало, теглено от два бели вола-близнаци. Върху браздата били вдигнати крепостните стени. А там, където тя прекъсвала – градските порти. Главната от тях била западната, защото гледала към Рим.

loading...

Прочутите терми на Деултум били една от първите обществени сгради, изградени от ветераните на 8-ми Августов легион.

Римските бани били средище на обществения живот в колонията. В тях се решавали политически и военни въпроси, сключвали се сделки.

Термите впечатляват с отоплителната си система /хипокауст/. Тя е изградена от двоен под и кухи стени, където през широки глинени тръби циркулира топъл въздух. Това било уникално отопление за онова време, а и не само за него.

Останките на Деултум са обявени за архитектурно-строителен паметник през 1965 г.

Източник: teenproblem.net

Вижте повече на Patrioti Net



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!