Сава Йотов, който дарява на Дряново дома си и 1 млн. лева

Нека се върнем до XIX век, за да започнем опознаването на една впечатляваща личност – човек, който успява да се замогне, но използва това не само за личното си благоденствие, а и за това на съгражданите си.

Годината е годината на Съединението /1885-та/, а датата 27 април – в Дряново се ражда Сава Йотов. Получава добро образование, постепенно се утвърждава като търговец и индустриалец в Русе и София, но не забравя родния си край.

Правил е редица дарения – за облагородяване на парка до градската баня /т.е. пред ст. „Локомотив“/ и за други части от града, всеки път за коледно-новогодишните празници е подпомагал бедни семейства в Дряново, но най-крупното прави в началото на 40-те години, в разгара на Втората световна война. Тогава Сава Йотов дарява 550 хил. лв и бащината си къща за построяването на Здравен дом в града.

И не само това – на 4 септември 1942 г. отпуска още 250 хил. лв, за да се закупят мебели и медицинско оборудване за здравното заведение /за 150 хил. лв/, както и да се учреди благотворителен фонд /с останалите 100 хил. лв/, с лихвите от който да се издържа новият Здравен дом. Общо дарението е на стойност 800 хил. лв /само пари, без земята и бащината къща/, а като добавим и всички други през годините – вероятно общата сума дори надхвърля 1 млн.

Здравният дом е открит тържествено на 25 юли 1943 г. В него се помещават здравно-съвещателната станция и градската амбулатория, които са оборудвани и веднага започват работа. Третият етаж е пригоден за родилен дом. Въпреки че общинското ръководство настоява пред областния лекар в Плевен да разреши събирането на такси от родилките, областният лекар се произнася, че подобно искане е недопустимо по закон и препоръчва да се образува благотворителен комитет, който да се грижи за събирането на доброволни дарения от гражданите. В сградата, дарена от Сава Йотов, се е помещавала и безплатна ученическа трапезария.

loading...

При откриването на Здравния дом, кметът на град Дряново Никола Бошнаков казва:

„С този си жест на благотворителност, Вие г-н Йотов показахте пред дряновското гражданство, че имате високо развито чувство на родолюбец и патриот и отзивчивост към нуждите на дряновци и хората от селата. Те оценяват Вашето благодорно дело и жертвата, която правите за тях. Нека бъде вечна паметта на вашите родители, заради които построихте този модерен здравен дом. Хвала и чест на такива граждани, като Вас, г-н Йотов!“

Какъв човек е бил Сава Йотов? Ето какво си спомня журналистът и краевед Любомир Димитров (Бахчеванов):

„“Бях дете, когато видях отблизо бай Сава, защото живееше със съпругата си в моите съседи – семейство Мария и Стефан Иванови. Спомням си, че беше винаги добре облечен, изискан, с приятни и сърдечни обноски към хората.“

В знак на благодарност за всичко направено в името на града, благодетелят Сава Йотов е провъзгласен за почетен гражданин на Дряново и на него е кръстена улица.

Източник: destinationdryanovo.com

Вижте повече на Patrioti Net



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!