Мавзолеят на екзарх Антим I в град Видин

Мавзолеят на Антим I е гробницата във Видин на Антим I – първия екзарх на самостоятелната Българска екзархия, видински митрополит, председател на Учредителното народно събрание и на Първото велико народно събрание, положил основния камък в изграждането на Шипченския паметник, завещал цялото си състояние за изграждането на катедралния храм „Свети Димитър“.

Намира се в двора на Видинската митрополия в квартал Калето. Обявен е за паметник на културата с ПМС 84 от 31.12.1975 г.

След смъртта на екзарх Антим I (1888) той е погребан в църквата „Свети Николай“. Видинският митрополит Неофит учредява (1923) фонд за събиране на средства за издигане на мавзолей-паметник над гроба му. Проектиран е от арх. Илия Попов, строителството е завършено на 16 септември 1934г. Мавзолеят е открит на голям обществено-църковен празник в присъствието на целия Свети синод, на цар Борис Трети и брат му княз Кирил Преславски.

Сградата е квадратна, каменна, наподобяваща църква. На куполовидния покрив (от бял врачански камък) са изградени прозорци. Над входа е изработен мозаечен портрет на екзарха. Отвътре е изографисан със стенописи. В центъра на помещението е разположена седяща скулптура на Антим I в кресло, с було и енголпие на гърдите, изработена от скулптора Иван Дудулов. В подземието се намира саркофагът с тленните му останки.

loading...

Източник: opoznai.bg



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!