На 30 април 1876 г. башибозушки орди обкръжават Брацигово и започва ожесточен бой

На 30 април 1876 г. башибозушки орди обкръжават Брацигово и започва ожесточен бой.

След разгрома на Батак тук дошла и част от ордата на Ахмед ага Барутанлията. Силите на врага продължили да нарастват и достигнали 18000 души. Брациговци продължили героично да се сражават. На 5 май Брацигово било обградено от всички страни. Въпреки че сред първенците на градчето зреела мисълта за спиране на съпротивата, въстаническото ръководство продължавало борбата.

На 6-ти май, когато никаква надежда не останала, нито имало муниции, при Хасан паша бил изпратен парламентьор – дядо Мильо, който заявил, че Брацигово се предава. Благодарение на дадения голям „откуп“ селището не било опожарено, но последвали убийства, включително и на жени и деца, както в града, така и в околните села. Васил Петлешков /ръководител на въстанието/ бил заловен, но успял да погълне отрова.

Източник: referati.org

loading...


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!