Летописният надпис на хан Маламир

Летописният надпис на хан Маламир се свързва с българо-византийските отношения в миналото с тези от новото време.

(Кан сюбиги Маламир)

„от бога архонт: дядо ми Крум намери
заедно с нас тези произведения (?). Баща ми
архонтът, като сключи 30-годишен мир, добре
живя с гърците и отначало и аз добре живеех,
но гърците опустошиха нашите земи и архонтът
Маламир, който управляваше заедно с капхан
Исбул, отиде с войска срещу гърците и опустоши
крепостта Проват и крепостта Бурдизон и земите
на гърците и придоби всякаква слава и дойде
във Филипопол и гърците избягаха и тогава кап-
хан Исбул заедно с преславния архонт направи
среща с филипополийците.”

Надписът на хан Маламир е един от най-значителните летописни надписи . Той е възникнал най-вероятно към края на Маламировото управление. Датиран е около 836 г. Съхранява се в Националния археологически музей в София.

Състои се от 11 реда. Неговият текст е почти изцяло запазен , поради което този паметник допринася за допълване на цялостната характеристика както на този исторически вид , така и на българското летописание от първата половина на ІX в.

loading...

В надписа е отразено нарушаването на мира от времето на Омуртаг , по вина на Византия. В резултат на това хан Маламир , заедно с кавхан Исбул, организирал поход срещу Византия , опустошил крепостите Проват, Бурдидзо и присъединил към територията на българската държава град Филипопол през 837г.

Политическата тенденция в надписа е тясно свързана с идеята за утвърждаването на България като значителен политически фактор в Европейския югоизток през първата половина на ІX в. Тя напира израз във възвеличаването на военните победи на хан Маламир и неговия помощник кавхан Исбул над византийците.

За първи път в летописен надпис се посочват родословните връзки на български владетел. Хан Маламир е представен като внук на хан Крум и син на хан Омуртаг.

В това е вложен и определен политически смисъл – да се подчертае връзката на хан Маламир с династията , превърнала се в символ на българската независимост спрямо Византия.

Източник: referati.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.