Къща музей „Сливенски бит” – красив образец на Възраждането

Един от най-интересните туристически обекти в Сливен е къщата на Сливенския бит. Къща музей „Сливенски бит” е построена през първата четвърт на ХІХ в. в една от най-старите махали на Сливен – Кафтанджийската. Тя е образец на жилищната архитектура от годините на Възраждането (XVIII – XIX в.) – отворена симетрична къща с чардак. Всъщност тя представлява две къщи, залепени една за друга. По-голямата, която е построена най-напред, е известна като къщата на Паткоолу, а по-малката и по-късна, като Арнауткината.

През 1963 г. Патковата къща е превърната в музей, в който е открита интериорна експозиция, пресъздаваща сливенския занаятчийски дом от ХІХ век. Представени са стотици уникални предмети, показващи развитието на килимарството, медникарството, грънчарството, дърводелството, сарачеството (изработка на седла и принадлежности за впряг) и др., както и основни битови практики и традиционни изисквания от времето на Възраждането.

Kъща Паткоолу е обявена за архитектурно-строителен и художествен паметник в бр.4 на Държавен вестник от 1966 г. Къщата музей на сливенския бит от началото на ХХ век, или Арнауткината къща, е открита през 1969 г. и показва бита на сливенското градско семейство в първите десетилетия на ХХ век. Експонирани са вносни и български мебели – спалня, нощни шкафчета, диван, фотьойли, бюфет. Независимо че къщата е рожба на по-старо време, в нея успешно съжителстват нововъведенията в градския бит с дървения одър в спалнята, огнището в кухнята и големите дървени шкафове във всички помещения.

През месец октомври 2009 г. в къщата музей „Сливенски бит от ХІХ век“ е открита нова експозиция: „Традиционна култура от Сливенско“. Тя показва съхраненото многообразие и специфика на регионалната традиционна култура. Отделено е внимание на обредната храна, обредния реквизит и вербалните магии. Показани са обредните и празнични костюми от региона.

loading...

Обширният калдъръмен двор, цветната градина и сайвантът с различен стопански инвентар допълват и градят цялостния архитектурно-етнографски комплекс.

Източник: bulgariatravel.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.