За тези, които не се завърнаха от боя: Паметник на загиналите военни летци – с. Професор Иширково

Паметникът на загиналите военни пилоти югозападно от село Професор Иширково е издигнат в чест на трима съветски пилоти, които са загинали в този регион на 14 септември 1943 година.

На 14 септември 1943 г., скоро след като е пребазиран в Геленджик, 5 минно-торпеден авиополк на ЧЕРВЕНОЗНАМЕННИЯ ЧЕРНОМОРСКИ ФЛОТ (КРАСНОЗНАМЕННЫЙ ЧЕРНОМОРСКИЙ ФЛОТ – КЧФ) получава бойна задача – да бъде миниран участък от р. Дунав между българските градове Свищов и Русе, за да бъде затруднено коробоплаването по реката на немски плавателни съдове, транспортиращи военни материали за немските части в Южна Русия.
Задачата е възложена на два екипажа, единият от които е на гвардейския старши лейтенат ДМИТРИЙ ФЬОДОРОВИЧ БАБИЙ. Към края на деня самолетите Ил – 4Т излитат и вземат курс към целта. Маршрутът минава над морето, бавно потъващо в сумрака на отиващия си ден. В разчетеното време задачата е изпълнена успешно, но при завръщането си самолетите са прехванати от изтребители на противника. Свален е един от двата бомбардировача в района на село Кочина – Професор Иширково. Загиват щурманът Лебедев Леонид Иванович – гвардейски капитан, сибиряк, от село Уян, Иркутска област, Куйтунски р-н, бордовия стрелец – радист Лелеко Павел Иванович – гвардейски сержант от село Станислав, Херсонски р-н на Николаевска област и бордовия стрелец Филипенко Дмитрий Петрович – гвардейски сержант, от село Городище, Беловодский р-н на Луганска област. Пилотът Бабий Дмитрий Федорович успява да скочи с парашут от горящия самолет и попада в плен…

След войната Дмитрий Фьодорович Бабий благополучно се завръща в родината, а в 1963 г. е издирен по инициатива на местния учител по история Господин Великов (Господин Великов Нейков, род. 01.09. 1934 г.) и поканен да вземе участие в тържественото откриване на паметник на загиналите. Присъстват близки и роднини на членовете на екипажа.

Нека кажем и няколко думи за селото, недалеч от което е паметникът на героите. Старото име на село Професор Иширково е Кочина. По-късно, в 1943 г., то приема името на известния български учен – географ академик Атанас Иширков (1868 – 1937), който първи подробно описва този район от Североизточна България. Мястото на гибелта на самолета е било добре известно на жителите на селото и те го посещавали винаги в навечерието на паметната дата. Господин Великов заедно с партийния секретар на селото се обръщат за съдействие към Комитета за Българо – Съветска дружба. На тяхното писмо отговаря лично маршал БИРЮЗОВ. Роднини и близки на загиналите авиатори и самият пилот – гвардейския старши лейтенант Дмитрий Федорович Бабий са издирени и поканени на тържественото през 1964 г. откриване на паметника, който е бил построен много бързо, при това авторите на проекта – архитект и строителен инженер са отказали хонорар за своята работа. Паметникът стилизирано изобразява белия купол на спускащ се на земята парашут.

loading...

На тържественото откриване през 1965 г. присъстват много гости. Щурманът Лебедев е смятал своята съпруга заедно с малкия им син за загинали в блокадния Ленинград и се е оженил отново. В навечерието на своя последен полет той разбира, че ще имат дете. И първата, и втората жена, както и синовете от двата брака посещават лобното място. При препогребавнето сред обломките на самолета са намерени и запазени отделно два патрона от бордовата картечница ШКАС. Те са подарени по-късно на двамата сина на Лебедев – за спомен от баща им. По време на откриването на паметника, когато започва свалянето на бялото платнище, в знак на почит и уважение към подвига на героите на малка височина прелита група МиГ – 17, излетяла от военния аеродром край БАЛЧИК….

Източник: pan.bg



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!