Световните и европейски рекорди на големия Михаил Петров остават вечни!

Михаил Петров е роден през 1965 година и започва да се занимава със спорт под влиянието на своя брат – мс Стефан Петров, който по това време е национален състезател по вдигане на тежести – европейски и двукратен световен вицешампион. Поради изключителните си физически качества е насочен от Емануил Илиев към спортния интернат при ХІ-то основно училище, където започва да се занимава с вдигане на тежести, отначало при Стефан Колев.

Най-голямо си развитие обаче Михаил Петров получава по-късно при треньора Благой Зилямов и в националния отбор при „папата на българските щанги“ Иван Абаджиев и Нораир Нурикян. Средното си образование завършва през 1983 година в Техникума по индустриално строителство. Голямата му любов обаче е спортът. Той продължава да се занимава активно с вдигане на тежести към ДФС „Янтра, а по-късно, по време на военната си служба, в ЦСКА. През 1987 г. е приет задочно във НСА, която завършва семестриално. От 1986 г. започва работа като инструктор в ДФС „Янтра”.

Мишо Петров е многократен шампион и рекордьор на страната, а като национален състезател печели редица международни турнири в категория до 67.5 кг. Той има две втори места от европейски първенства – от Катовице (Полша) през 1984 година и от Карлмарксщад (Германия) през 1986 година. Първенец на стария континент става през 1987 година, на първенството в Ремс (Франция). Габровският тежкоатлет стъпва в три поредни години на най-високото стъпало на световни първенства. Първата му планетарна титла е от шампионата в Сьодертале (Швеция) през 1985 година. На следващата година отново става първи, на първенството, което се провежда в София. Третият му световен връх е през 1987 година в Острава (Чехословакия). В това състезание Мишо Петров подобрява и световния рекорд в изтласкването – 200.5 килограма в извънреден, допълнителен опит. 1987-ма година е най-успешната за него като състезател.

След европейската и третата световна титла, габровският спортист триумфира и в състезанието за Световната купа в Сеул (Южна Корея) и то с нови два най-добри резултата на планетата – 158 килограма в изхвърлянето и 355 в двубоя. Заради феноменалните му постижения, Международната федерация по вдигане на тежести го определя за най-добрия щангист на планетата за 1987-ма година. Световните и европейски рекорди, които поставя Мишо Петров, на практика остават вечни, тъй като в последствие МФВТ променя категориите в щангите.

loading...

Източник: gabrovonews.bg



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!