Днес си спомняме за българската актриса Славка Славова!

Славка Славова е българска актриса

Родена е на 24 март 1924 г. в Берлин, където са работили родителите ѝ.

Завършва гимназия във Варна. Има висше музикално и театрално образование. Завършва Музикалната академия в София, в класа на проф. Люба Прокопова и проф. Панчо Владигеров, а Театралната школа в София – в класа на проф. Кръстьо Мирски.

В театъра дебютира през 1947 г. с ролята на Агнес от „Училище за жени“ от Молиер.

loading...

Изиграла е десетки роли в Народния театър, Младежкия театър, „Театър 199“, „Сълза и смях“. Играла е в пиеси на Софокъл, Шекспир, Оскар Уайлд, Антон Чехов, Бертолт Брехт, Едуард Олби, Пейо Яворов, Валери Петров.

През 1957 г. се снима в киното в ролята на Станка Гърбушката във филма „Земя“ по Елин Пелин.

Славка Славова намира своята силна изява и в още един жанр – рецитаторския. Вдъхновено и всеотдайно години наред тя поднася по нов и неочакван, по свой начин проиведенията на словесната съкровищница. В нейно изпълнения разказите на Горки, прозата на Паустовски, „Съдбата на човека“ на Шолохов, „Шумки от габър“ на Хайтов, стиховете на Блага Димитрова, Валери Петров добиват нови измерения. Слово и пластика, ритъм и музика, всичко това създава едно неповторимо и ярко въздействие.

Активно се занимава с озвучаване на филми, сериали и радио пиеси през кариерата си. Измежду сериалите, които е дублирала, е чешкият „Арабела“.

Актрисата умира на 6 април 2002 г. след инфаркт, който получава след представление в „Театър 199“. От 2005 г. „Театър 199“ обявява ежегоден конкурс за камерна пиеса на името на актрисата.

Поклон пред паметта и!

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!