На 6 април 1979 г. умира българският архитект Иван Васильов!

Иван Васильов е български архитект.

Арх. Иван Цоков Васильов е роден на 28 февруари 1893 година в Оряхово. Гимназия завършва в София. Заминава за Мюнхен през 1911 г. да следва живопис. През 1914 г. се прехвърля да изучава архитектура в Политехническия институт в Карлсруе. Завършва архитектура през 1919 година.

След завръщането си в България започва работа съвместно с архитект Станчо Белковски. През 1925 година работи в съдружие с арх. Димитър Цолов. Събира ги родното Оряхово, откъдето произхождат и двамата и основават архитектурно бюро „Васильов – Цолов“.

В архитектурното бюро „Васильов-Цолов“ двамата титуляри встъпват с равни права и задължения. Имената на двамата се свързват с построяването на сгради, без които архитектурната среда на столицата е немислима.

loading...

Заедно със скулпторите Мара Георгиева, Любен Димитров, Михаил Кац, Дора Дончева и Иван Мандов, създава и архитектурно-скулптурното оформление на интериора на Паметника на свободата на връх Шипка. Висока оценка получават и проектите му за Дом на съветите (неосъществен), градоустройственото решение на площад „9 септември“ (сега пл. „Княз Александър Батенберг“) – в съавторство с колектив от „Софпроект“, Паметникът на Съветската армия в София (в съавторство), музейната сграда в Тетевен и много други.

Архитект Иван Васильов умира на 6 април 1979 г. в София.

Поклон пред паметта му!

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!