ИЗВЪНРЕДНО! Почина Главата на БПЦ. Да се молим за Патриарх Неофит!

ИЗВЪНРЕДНО! Почина Главата на БПЦ. Да се молим за Патриарх Неофит! ИЗВЪНРЕДНО! Почина Главата на Българската православна църква.

Патриарх Неофит е издъхнал тази вечер малко след 22 часа във Военно-медицинска академия, където от ноември месец беше под грижите на лекарите и на екипа на анестезиолога ген. Петров.

Бог да го прости!

 

Да се молим за Негово светейшество патриарх Неофит“, казаха пред  източници от Светия Синод в 22.25 часа.

 

Вече са уведомени всички митрополити, президентът Радев, премиерът Денков, вицепремиерът Мария Габриел

 

Утре в 10.00 часа Синодът ще съобщи за кончината на Негово Светейшество Неофит Патриарх Български и митрополит Софийски

loading...

 

Няколко пъти тази вечер Епицентър. бг информираше за критичното състояние на патриарх Неофит, който в края на ноември бе приет във Военномедицинската академия (ВМА) заради белодробно заболяване.  До последно патриархът е бил контактен. Вчера при него е бил на посещение митрополит Герасим, който го е информирал за проблемите в Сливенската митрополия.

В последните дни често го е посещавал митриполит Киприян, който единствен е бил допускан в ограничения достъп до патриарха.

Говорителят на Светия Синод Емил Велинов намекна тази вечер, че състоянието на патриарха е „въпрос на минути или часове“. Според него  усложнения следнастинка са довели до тежото заболяване на патриарха.

 

Припомняме, че Българският патриарх бе приет във ВМА в края на ноември миналата година заради белодробно заболяване. Последно той лежа в болница заради пневмония през септември 2022 г.

 

Последната официална информация от Светия синод за състоянието му беше разпространена на 21 януари, а седмица по-късно Западно и Средноевропейския митрополит Антоний съобщи в ефира на БНТ, че състоянието на Негово Светейшество се е подобрило.

През септември миналата година патриарх Неофит отново беше хоспитализиран, но заради обостряне на хронично заболяване.

 

През октомври патриарх Неофит навърши 78 години.

 

Той е избран глава на БПЦ на 24 февруари 2013 г. на Патриаршеския църковен събор. През 2015 г. президентът Росен Плевнелиев го награждава с орден „Стара планина“ първа степен за изключителния му принос към България.

Жизненият път на Негово Светейшество 

Патриарх Неофит е роден на 15.10.1945г. в гр. София със светското име Симеон Николов Димитров. След завършване на основното си образование, през есента на 1959г. е приет за ученик в Софийската духовна семинария при гара Черепиш, курсa на която завършва през 1965г.

От м. септември 1967г. е студент в Духовната академия „Св. Климент Охридски“ в София, която завършва през 1971г.

От есента на 1971 до 1973г. той е на богословска специализация в катедрата по „Църковно пение“ при Московската духовна академия. От 01.09.1973г. е назначен за преподавател по източно-църковно пение и диригент на студентския хор при Духовната академия „Св. Климент Охридски“ в София.

На 03.08.1975г. в Троянската св. обител е постриган в монашество с името Неофит от Българския патриарх Максим, под духовното старчество на тогавашния игумен архимандрит Геласий (б. Ню-Йоркски митрополит). На 15.08. с.г. патриарх Максим го ръкополага в йеродяконски чин, а на 25.03.1976г. в столичния катедрален храм „Св. Неделя“ и за йеромонах.

От 30.09.1975г. той е диригент на Софийския свещенически хор, а от 15.07.1977г. е и старши преподавател по източно-църковно пение и богослужебна практика в Духовната академия в София, какъвто остава до края на 1980г.

По време на това негово служение, на 21.11.1977г. в столичния катедрален храм „Св. Неделя“ е възведен в архимандритско достойнство от Българския патриарх Максим. От 01.01.1981г. до м. декември 1985г. архимандрит Неофит е протосингел на Софийската митрополия. Като такъв на 08.12.1985г. в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ е хиротонисан в епископски сан с титлата „Левкийски“ и е назначен за втори викарий на Софийския митрополит.

От 01.12.1989г. епископ Неофит е ректор на Духовната академия „Св. Климент Охридски“ в София, а на 26.07.1991г. е избран и за пръв декан на възстановения от 01.07.с.г. Богословски факултет при Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Този пост той заема до м. януари 1992 г.

От 27.01.1992г. е назначен за главен секретар на Св. Синод и председател на Църковното настоятелство при ПКСХП „Св. Александър Невски“.

На 27.03.1994г. е избран, а на 03.04.с.г. е и канонически утвърден за Доростолски и Червенски митрополит. От 17.12.2001г. по решение на Петия църковно-народен събор Доростоло-Червенска епархия е разделена на Русенска и Доростолска епархии, а той се титулува Русенски митрополит и наместник на възстановения Доростолски митрополитски престол.

На 02.12.2008г. Русенски митрополит Неофит получава званието „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Званието е връчено за цялостен принос в развитието на духовността в СУ и за активното му участие във възстановяването на Богословския факултет.

На 22.06.2010г. Негово Високопреосвещенство митрополит Неофит е удостоен от Президента на Р България Росен Плевнелиев с орден „Св. Кирил и Методий” – огърлие „за особено значимите му заслуги за развитието на Духовната академия „Св. Климент Охридски”, за приноса му за развитие на научно-просветителските връзки и взаимоотношения между източните и западните християни и по повод неговата 65-годишнина”.

На 24 февруари 2013г., неделя, на Патриаршески избирателен църковен събор в София Русенският митрополит Неофит е избран за Български патриарх и Софийски митрополит. Той продължи да е и временен наместник на Русенския престол до момента на каноническия избор на новия Русенски митрополит Наум, проведен в Синодалния параклис „Св. цар Борис“ на 23.03.2014 г.

Интронизацията на Негово Светейшество Неофит като патриарх Български е извършена още същия ден (24.02.2013 г.) следобед в ПКСХП „Св. Александър Невски“.

Първата си света Литургия като кириарх на Софийска св. митрополия патриарх Неофит възглави на 10 март, неделя, 2013 г., в катедралния столичен митрополитски храм „Св. Неделя“ в съслужение с архиереи и духовници.

Преди два месеца почина и братът на Неофит – доц. Димитър Димитров, който бе главен диригент на църковния хор в храм-паметника „Св. Александър Невски“.

По устав, когато патриаршеският престол овдовее, Светият Синод временно се ръководи от старшия по митрополитско служение член на намаления му състав. Той уведомява за кончината Поместните православни църкви, президента на Република България, председателя на Народното събрание и министър-председателя и ръководи делата на БПЦ – Българска Патриаршия до избирането на Наместник-председател, което се извършва в седемдневен срок от смъртта.

Наместник-председателят със Светия Синод предприема необходимото във връзка с избирането на нов Български патриарх, което трябва да стане най-късно до четири месеца от овдовяването на патриаршеския престол.

Новият патриарх трябва да е епархийски митрополит, да е не по-млад от 50 г., да е управлявал епархия като митрополит поне 5 г. Той трябва да бъде избран от Патриаршески избирателен църковен събор.

Източник: epicenter.bg



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!