Днес е родена българската състезателка по кану-каяк Огняна Душева!

Честит рожден ден пожелаваме днес на Огняна Душева!

Огняна Душева е българска състезателка по кану-каяк.

Огняна Георгиева Петрова-Душева е родена на 20 декември 1964 г. Завършила е Националната спортна академия, откъдето има степен бакалавър по физическо възпитание и спорт с професионална квалификация „треньор по кану-каяк“ и „учител по физическо възпитание“.

Спортната си кариера започва в спортен клуб по кану-каяк „Тракия“ през 1976 г. Душева е дългогодишна и многократна републиканска шампионка. От 1981 г. е включена в националния отбор по кану-каяк на България. От 1981-1989 г. е в неизменната шестица на европейски и световни първенства.

loading...

През 1987 година печели бронзов медал на К2 – 500 метра с Иванка Бадалска-Муерова на световното първенство в Дуисбург. През 1988 година печели бронзов медал на К4 – 500 метра на Олимпийските игри в Сеул.

Номинирана е сред десетте най-добри спортистки на България през изминалото столетие в дисциплината каяк-жени.

Огняна Душева е старши треньор на турския национален отбор – мъже, жени, юноши и девойки от 2007 г. Тя е международен съдия към ICF. PR на БФКК.

Многократно е награждавана от Президента на Република България. Носител на „Медал за олимпийски заслуги“ (Български олимпийски комитет). Наградена с почетния знак на кмета на Пловдив.

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!