На днешния ден е роден поетът Георги Константинов!

Честит рожден ден пожелаваме днес на Георги Константинов!

Георги Константинов Христов е български писател и поет, автор на над тридесет книги поезия и книги за деца. Стиховете му са превеждани на английски, японски, хинди, руски и немски, а книгата му „Туфо, рижият пират“ е издадена на немски, френски, руски, украински, полски и други езици.

Георги Константинов е роден на 20 декември 1943 г. в Плевен. Завършва Софийския университет със специалност българска филология през 1967 г. Работи като редактор в Българска телевизия (1967-1971), заместник-главен редактор на вестник „Народна младеж“ (1972-1973), член на Бюрото на ЦК на ДКМС и главен редактор на списание „Родна реч“ (1973-1983), главен редактор на списание „Пламък“ (от 1983). Народен представител е в Седмото Велико Народно събрание (1990-1991).

Изключен от БКП, след публикацията на стихотворението „Квартално събрание“ на първа страница на вестник „Литературен фронт“ през март 1988 г.

loading...

Заместник-министър на културата през 1995 г. в правителството на Жан Виденов. Главен секретар на Съюза на българските писатели (1997).

Член на българския ПЕН-център от 1996 г. и негов председател от 2000 до 2014 г. Участвал е в международни поетически форуми в Белград, Стокхолм, Солун, Маастрихт, Мексико Сити, Москва, Охрид, Стружките вечери на поезията и др.

Стиховете си печата за пръв път във вестниците „Народна младеж“ и „Септемврийска победа“ и в списание „Родна реч“.

Автор е на стихотворението, по чийто текст ФСБ създават песента си „Обичам те дотук“. В интервю Константинов твърди, че стихотворението, което е част от любовен цикъл, писан в края на 70-те години, е използвано от ФСБ първоначално без той да бъде питан изобщо.

Признания и награди:

  • Национална награда за поезия на Съюза на българските писатели (1979, 1983),
  • Национална награда за детска литература (1978),
  • Номиниран за Световната награда за детска литература „Ханс Кристиан Андерсен“ (1994, 1996),
  • Medalica Pontificia, Vaticana (1996),
  • Национална награда „Петко Р. Славейков“ за детска литература (2001),
  • Национална награда „Константин Константинов“ за цялостен принос в детското книгоиздаване (2006),
  • Национална награда „Гео Милев“ за цялостно творчество (2007),
  • Почетен гражданин на град Плевен.

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.