Големият врис – един от символите на Малко Търново

Чешма Големият врис заедно с Малкият врис е един от символите на град Малко Търново и като цяло на Природен парк „Странджа“.

Намира се до градската градина в централната част на града. Масивната каменна чешма с три чучура и бистра студена вода е готова да утоли жаждата на всеки странник.

За извора жителите на град Малко Търново казват, че ако момиче или момче от друг град пият вода от Големия врис ще се оженят за момче или момиче от града. Легенда разказва и, че някога изворът на Големия врис бил обитаван от жени самовили, които примамвали мъжете отишли да утолят жаждата си на извора.

До 1862 година, преди да бъде покрит с каменната чешма, изворът е служил и за аязмо. Няколко години по-късно – басейнът на Големия врис е обзидан с големи каменни блокове и постлан с мраморни плочи, взети от тракийското светилище при Пазлака. В цяла Странджа знаят, че в Малко Търново „Големият врис бруфка (тече силно), а малкият силма цицириса (едва чучурка)“.

loading...

Предполага се, че на мястото на извора е имало тракийско светилище на Аполон или на Дионисий-Сабазий. По-късно изворът е почитан като аязмо на Света Варвара и тук са се отслужвали молебени за дъжд. Местното населението все още смята това място за свято.

На околните камъни, върху забити железни кръстове, се палели свещи, носели се безквасни хлябове и се отслужвали молебени.
И до ден днешен, на Богоявление, басейнът на Големия врис се завирява и там се хвърля кръста за здраве и благоденствие на града.

С този извор-майка е свързана и една от хипотезите за произхода на името на Малко Търново: Тerra Neva (Nova) = място (Тerra) край голяма река/ вода (Neva-Nova) -› Терново -› Търново.

Източник: strannik.bg

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!