На 21 декември 1996 г. Жан Виденов подава оставка като Министър-председател на България!

На 21 декември 1996 г. Жан Виденов подава оставка като Министър-председател на България!

На тази дата се провежда 42-ри извънреден конгрес на БСП , на който Виденов обявява, че подава оставка от поста на министър-председател и ръководството на БСП. С това приключва политическата кариера на единственият пловдивчанин – премиер, в новата история на България. Възпитаникът на Английската гимназия в Пловдив и Московския държавен институт по международни отношения успява да удържи кормилото на властта само две години.

Милиони българи посрещат оставката на Жан Виденов с ликуване и еуфория, по- бурна и от онази, която беше разтърсила страната при падането на режима на Тодор Живков. Обяснимо е – в страната цари икономическият хаос, мнозина от българите гладуват при мизерните заплати от 4-5 долара, гневни протести заливат улици и площади, на изходите и входовете на големите градове се вдигат барикади и се палят огньове. Няма хляб. Инфлацията набира чудовищни размери. Банките са пред срив. Финансовата и политическа криза се задълбочава. Преговорите за разсрочване на външния дълг се провалят, което допълнително тласка държавата към дъното.

Оставката на правителството е гласувана на 28 декември 1996 г. на извънредното заседание на 37-то Народно събрание. Върхушката в БСП се надява, че може да състави нов кабинет, но претърпява фиаско, защото този опит е смазан в зародиш от нова лавина от протести, организирани от СДС. България е на ръба на гражданска война, след като БСП и БЗНС „Ал. Стамболийски“ лансират министъра на вътрешните работи Николай Добрев за премиер и с този ход да си запазят властта. Протестиращите замерват Добрев с камъни и нахлуват в парламента. В ход са пуснати полицейски палки и юмручен бой. Пролива се кръв. Николай Добрев подава оставка. БСП е изтласкана в задния двор на държавата. През февруари Петър Стоянов поема президентските функции. За служебен премиер е назначен Стефан Софиянски, а след изборите през пролетта на 1997 г. управлението на страната минава в ръцете на СДС начело с Иван Костов. От тези повратни мигове до днес Жан Виденов се държи встрани от активната политика.

През 2000 г. той излиза от Висшия съвет на БСП и ръководството на пловдивската организация. Девет години по-късно слага край и на членството си в партията.

loading...

Източник: marica.bg

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!