Четиримата Асеневци, които разгромяват Византия

В столицата на Втората българска държава Велико Търново се извисява забележителен паметник, наречен „Асеневци”.

Той е построен през 1985 на скалистия нос един от завоите на река Янтра по случай 800 години от въстанието на братята Асен и Петър.

Издигането на паметника става под окото на доцент Крум Дамянов като строителството и цялостното оформление на околното пространство се извършва в рамките на една година. За самото изработване на паметника са били нужни само два месеца, което го прави уникален случай за световната практика. Революционното техническо решение за този паметник е композирането му по такъв начин, че два от конниците са изправени и балансирани само на задните крака на коня. В Европа могат да се срещнат много малко такива конструкции, изградени от специална японска стомана, която изпълнява ролята на пружина.

В средата на композицията на паметника е поставен с острието нагоре висок метален меч, който символизира мощта и възхода на Втората българска държава и силния устрем на българската нация към вечността.

Под неговата дръжка е поставена гранитна фигура на Орантата – небесната майка, която създава и пази живота. Не са ясни причините, но този символ е сравнително необичаен за соцреалистическите паметници в България, тъй като те по никакъв начин не признават вярата в някоя религия или нещо по-висшестоящо от комунистическата партия. В центъра на някои паметници от този вид понякога се поставя фигурата на жена, символизираща образа на „Майка България”, която страда за своите синове и дъщери, загинали в името на родината си.

loading...

Четиримата конници са поставени на гранитни постаменти на 7 метра височина и общата височина на паметника е 15 метра. Конниците, заобикалящи високия метален меч, са изработени от бронз и тежат около 11 тона и всеки един от тях е изобразен по различен начин, така че да бъде подчертан индивидуалният принос на всеки един от тях към делото на Втората българска държава.

Най-големият брат от „Асеневци”, Петър, е показан с благославящ жест, който символизира вярата в християнската религия и божията помощ за българското въстаническо дело, а по-малкият цар Иван Асен I дръзко държи юздата на коня си и е извадил меча си в готовност, символ на силната му воля да запази независимостта на Втората българска държава.

Двамата братя са върху двата коня от композицията, които са изправени на задните си крака и балансират тежестта си чрез специална технология.

Най-малкият брат – Калоян – е отправил войнствен поглед към териториалните разширения на България и стои в предпазлива готовност да ги защитава. Докато цар Иван Асен II е на върха на своята слава, тъй като носи корона и копие, с което пробожда пергамента на нарушения мирен договор между България и Латинската империя.

В наши дни паметникът „Асеневци” е едно от най-атрактивните места във Велико Търново

Източник: grreporter.info

Вижте още от Patrioti Net



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!