Самуилова крепост – гледка към три граници

Всеки е чувал за прочутата битка на цар Самуил и византийския император Василий II Българоубиец през 1014 г. (Беласишката битка), при която българските войници са пленени и ослепени от византийския владетел. Когато цар Самуил вижда ослепената си армия, получава сърдечен удар и умира.

Всичко това се случва в околностите на село Ключ и Самуиловата крепост. Бронзовия паметник на цар Самуил, който днес посреща посетителите на крепостта, е зловещо напомняне за този драматичен момент от българската история. Скулпторът Борис Гондов е успял да изобрази в позата, превитите колене и израза на отчаяние на лицето цялата тежест, която се е стоварила върху българския цар в този момент.

Всъщност, въпреки името Самуилова крепост, на това място никога не е имало истинска крепост, а само временно отбранително съоръжение, издигнато най-вероятно около 1009-1013 г. Имало е ровове, пълни с вода, укрепления от пръст и дървена наблюдателна кула – все конструкции, които не оцеляват през вековете, за да ги видите така, както са били някога. На мястото на кулата са издигнати четири пилона, от които можете да се насладите на красивата панорама към три държави – Гърция, Македония и България. Особено живописно е по залез.

Самата Самуилова крепост днес е парк-музей и разходката сред останките е глътка свеж въздух.

loading...

Източник: nasamnatam.com



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!