Пазители на паметта в Дунавския парк в Силистра

Прекрасният крайдунавски парк в Силистра е създаден през 1870 г. като първият у нас обществен парк. Днес той е със статут на национален природен паметник и е не само романтично място за отмора край голямата река. Тук сред зеленината на зелените дървета се издигат паметници, запечатали важни събития от живота на многовековния град, носещ през столетията името Дуросторум, Доростол, Дръстър и Силистра. По земята ни са издигнати много възпоменателни паметници, с които нашият народ дава израз на вечна признателност към достойни люде и бележити събития. Но три от паметниците в Дунавската градина на Силистра са неповторими – паметникът на капитан Георги Мамарчев; паметникът на Лев Николаевич Толстой; на песента.

Името на капитан Георги Мамарчев, известен и с прозвището (Големият) е свързано с така наречената Дибичова война, на Русия срещу Турция, завършила с одринския мир, според който от 1829 до 1836 г. Силистра е свободен град. За комендант на Силистренската крепост е назначен Георги Мамарчев, който е на служба в руската армия. В свободния град Силистра са придошли бежанци от цяла България и те го избират за първи кмет на града. Това всъщност е първият български кмет. От 1853 до 1856 г. Русия воюва отново срещу Турция в известната Кримска война. Като офицер в Щаба на руската армия служи граф Л. Толстой. Той участва във военните действия при форсиране на р. Дунав и при обсадата на Силистренската крепост. Живее известно време в града и околните села, среща се и опознава много от жителите на този край. А когато през юли 1854 г. е свалена обсадата на крепостта, той искрено съжалява, че русите не са могли отново да освободят града. Паметни са думите му, с които характеризира хората от този край:

„Колко снажни, едри, здрави, почтени и просветени са добруджанските българи. Каква любов питаят те към земята и името си.”

В знак на признателност жителите на Силистра през 1964 г. издигат паметник на великия Лев Н. Толстой в Дунавския парк.

loading...

Градът е известен с музикалните си традиции. И през 1910 г. на 23 май точно срещу Деня на светите солунски братя Кирил и Методий в Силистра се провежда Първият събор на хоровете от крайдунавските градове, станал по-късно традиция и с международно участие. През 1966 г. на Втория събор силистренци увековечават това събитие като откриват този паметник на песента.

Това са събитията, които свързват Георги Мамарчев от Котел, Лев Толстой от Ясна поляна и градовете край голямата река Дунав с древна Силистра.

Воля ЦОНЧЕВА, Варна

Източник: tretavazrast.com



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!