Змейова дупка – Красавицата на подземния свят

На територията на Природен парк „Врачански Балкан” има над петстотин пещери и пропасти. Най-популярни са Леденика, Темната дупка, Змейова дупка, Хайдушка пропаст, Калната пропаст, Соколската дупка.

Пещерата, с любопитното наименование Змейова дупка и чудноватите скални образувания е разположена на около четири километра югозападно от Бистрец към Биволарски връх. От входа й започва 50-метрова леко наклонена пропаст, от която се отваря стъпаловидно разположена зала, разделена на две. По пода има дълбоки езерца, а най-голямото от тях е украсено от три каменни лилии. Стените са червеникави и бодливи от кристали, а сводът е изпълнен с бели и червеникави образувания. Пещерняците я определят като „една от красавиците на подземния свят на България”. Попада в границите на резерват „Врачански карст” и е обявена за защитен обект.

За пещерата се разказват различни легенди, най-разпространената сред местните я определя като обиталище на крилат светещ змей, който отвлича хубавици от седенките и хората по селските мегдани, и ги донася на крилете си тук. Змейов камик е името на скалата пред пещерата. За нея се знае, че тук кацал крилатият „планински цар“ , веднага щом излезе от пещерата, за да огледа цялата околност.

Източник: kartanavremeto-vratsa.org

loading...


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!