Тракийските гробници край село Ивански

Край с. Ивански, в могилен насип са открити две тракийски гробници от ІVв пр.Хр. Експонирани в естествената им среда, те са образец на погребален обичай, отдаващ почит към тракийски аристократи.

Първата от тях е напълно съхранена. Изградена е от варовикови блокове без спойка, с две помещения − гробна камера и преддверие. В гробната камера е запазена каменната лежанка, с красива пластична украса, върху която са поставяни урната с праха и богатите дарове, от които са останали само следи върху камъка. Представителната фасада на тази гробници е знак, че тя е използвана и като храм. Вероятно тук са извършвани жертвоприношения, организирани са игри и състезания съпътстващи погребалните обреди.

Втората гробница е разположена югозападно от първата и е строена по-късно, в последната четвърт на ІVв пр.Хр. Гробната камера е градена от големи, добре оформени квадри, свързани със скоби, а преддверието е оформено като вход с две крила. В гробницата е прониквано още в древността, когато може би са изнесени и част от каменните блокове. Достигналите до наши дни градежи не дават възможност гробницата да бъде възстановена изцяло. Тя не е така богата на артефакти, както първата, но носи полезна за науката информация.

Тракийският гробничен комплекс при с. Ивански приема посетители след предварителна заявка в Регионалния исторически музей в гр. Шумен

loading...

Източник: opoznai.bg



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!