Тракийската гробищна могила Шушманец край град Шипка

Могила Шушманец е тракийска култова постройка. Намира се източно от град Шипка. Открита е заедно с още две гробници – на Грифоните и Хелвеция през 1996 г. след проучвания, спонсорирани от фондация Хелвеция от Швейцария (едната от гробниците е кръстена на нейно име).

Гробницата датира от V-IV в.пр.Хр. Уникалният и дизайн и изпълнение я правят един от най-представителните шедьоври на тракийската архитектура.

Некрополния комплекс се състои от широк коридор, правоъгълно преддверие с полуцилиндричен свод и кръгла куполна камера, чиито повърхности са покрити с фина блестяща бяла мазилка.

Входът към камерата е с йонийска рамка на вратата, увенчана с фронтон с палмети. В средата на преддверието, водещо към гробната камера, има изящна йонийска колона. Фасадата на предверието е била увенчана с фронтон, който сега е разрушен като е останал само един фрагмент.

loading...

Гробната камера е кръгла, с вертикални стени и 7 вградени дорийски колони. В центъра й се издига масивна дорийска колона, подпираща 15 радиални блока образуващи върхът на куполната конструкция. Пластичната украса от полу-колони и пиластри отразява религиозните и философски представи на траките за строежа на света.

За съжаление гробницата е била ограбена още в древността.

Източник: poseti.guide-bulgaria.com



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.