Старата розоварна на Еньо Бончев в село Търничени

Розоварна „Еньо Бончев“ е единствената в България, в която част от произвежданото масло се прави по най-старата известна в България технология. Това е и първата реституирана розоварна в страната. В нея освен розово се произвежда и лавандулово масло.

През 1909 г. Еньо Бончев, прадядо на сегашния собственик, построява една от първите розоварни в България. Розовото масло от село Търничени, където се намира розоварната, се счита за най-качественото у нас. Преди Втората световна война то се е доставяло директно в парфюмериите на „Шанел“ и британската „Ярдли“.

Днес наследниците на Еньо Бончев притежават 100 ха. собствени розови и лавандулови насаждения, отглеждани по биологичен начин, и официално сертифицирана дестилерия за производство на органично розово и лавандулово масло и розова вода.

Сега розоварната “Еньо Бончев” изнася розово масло и вода в Австралия, САЩ, Германия, Япония и Франция. Към старата розоварна на Еньо Бончев, построена още в началото на миналия век, са добавени нови четири казана.

loading...

Тук се намира единствената в Розовата долина действаща стара розоварна, където автентично може да се наблюдава процеса на розоварене, включително и производството на розово масло и розова вода.

Източник: opoznai.bg



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!