Сребровата къща в Шумен

Сребровата къща в Шумен е един от най-интересните архитектурни паметници в града от възрожденската епоха.  Къщата на възрожденския учител Димитър Сребров е построена през 1872 година от местния майстор уста Драгия. Стаите в нея са били обзаведени и подредени според традициите на различните етноси, които съжителстват в града. И днес гостите ще открият в интериора елементи от арменската, руската и еврейската култура.

Освен музей домът на възрожденския учител Димитър Сребров, построен през 1872 година, е отворен и за всякакви събития, като сватби или други семейни тържества. На мястото на механата във възрожденския дом, сега е оборудвана винарна за дегустации и събития.

В нея работи и рето фото. И това не е случайно, защото в Сребровата къща е било фотографското ателие на чичото на учителя. Така всеки гост на Шумен вече може да си направи снимка за спомен в турска, арменска или ромска носия. Или пък да се снима в тоалет на повече от век или булчинска рокля.

Източник: travelfinder.bg

loading...


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!