Село Ъглен по поречието на река Вит, привлича със своята красота!

Село Ъглен се намира в община Луковит по поречието на река Вит. Вит (в античността на латински: Utis, Утис) е река в Северна България, която пресича общините Тетевен и Луковит, Долни Дъбник, Плевен, Долна Митрополия и Гулянци, и завърша пътя си като десен приток на река Дунав. Дължината ѝ заедно с река Бели Вит, която е приета за начало на Вит е 188.6 км, която ѝ отрежда 12-то място сред реките на България. Дължината само на река Вит е 152.6 километра.

За благоустройството на сеото допринася и фактът, че двата големи града Плевен и Ловеч са само на 40 км от него, както и близкият град Луковит.

В околността се намират над 20 пещери, като най-зебележителните сред тях са „Очилата“ с дължина 350 м, и „Водница“ с дължина 249 м и дълбочина – 28 метра. Варовиковите скали пък образуват впечатляващ релеф. Каньонът между селата Ъглен и Садовец е образец за сурова красота на природата.

За създаването на село Ъглен се носят много легенди като една от тях има най-много привърженици и е описана в книгата на Христо Пацов „Въртележката“ – според нея днешните жители са се преселили от село Чурек, Софийско, в „Иглен града голяма“, след като турците са ги гонили. Оттогава се води документацията на селото. Но доказателства, намерени в близките пещери, доказват, че тези места са били заселени още от праисторически времена.

loading...

Ъгленци са източноправославни християни, а в селото има църква „Св. Архангел Михаил“.

Сред природните забележителности в околността е „Дупката“ – сводеста скала, под която минава река Вит. Едната основа на този скален феномен опира в брега, а другата – потъва в реката. До скалното образувание се стига за около 5 минути от края на селото. Другите местни забележителности са – „Червена стена“, каньон край селото, „Рачковият вир“ – живописен вир край селото, и „Слончето“ – скала на брега на река Вит във формата на слон.

Едно от редовните събития е панаирът на селото, провеждан в последната събота и неделя на август (на празника Голяма Богородица по стар стил). Съборът в Ъглен се провежда на 21 ноември – Архангел Михаил по стар стил.

Със селото е свързан актьора Георги Черкелов, който прекарва последните си години тук.

В Ъглен е роден Илия Волен (творчески псевдоним на Марин Христов Стаменов)- български белетрист и драматург. Селото е родно място и на Трифон Кунев. Поезията му е лирична и се доближава до тази на символистите. Освен поезия пише и хумористични разкази и фейлетони.

Източник: banker.bg



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.