Село Старо Стефаново – най-неизвестният архитектурен резерват в България

Старо Стефаново е един от най-неизвестните архитектурни резервати в България, макар че селото е обявено за такъв още през 1982 г. и включва над 100 паметника на културата от началото и средата на 19 в.

Сгушено в два хълма между Ловеч и Троян, малко встрани от основните пътища, но достатъчно близо до тях, Старо Стефаново е едно тихо и изключително спокойно място и от тази гледна точка неизвестността му е дори плюс.

Според легендите името на Старо Стефаново произлиза от крепостта „Вратница“, днес наречена „Калето“ – древно Тракийско селище в превод „крепостта край изворите“.

Тъй като в Старо Стефаново са живеели много хора, а то е нямало накъде да се разраства, тогавашната управа е решила да го преместят по-надолу, близо до пътя, свързващ Троянския регион с Ловеч. Част от хората отиват в новото село. Някои си запазват къщите, а други ги продават.

През 1848 г. в село Старо Стефаново е създадено едно от първите български училища в Ловешко, една от първите кооперации, имало е и две читалища.

loading...

На 27 октомври 1982 г. Старо Стефаново е обявено за архитектурен резерват.

Край селото са снимани и много художествени филми – Освен къщите от 19-ти век, интерес представлява църквата „Рождество Пресвета Богородица“, строена от уста Генчо Кънчев от Трявна, ученик на Кольо Фичето.

Тя е обявена за паметник на културата и е на повече от 130 години. Иконите в нея са рисувани от Руселим Дичов от Дебърската художествена школа.

Други забележителности са 1300-годишно дърво цер, плочите на покривите на къщите, селската чешма, строена през 1830 и Поповото мостче. В околностите на селото има няколко тракийски могили. Старо Стефаново е било снимачна площадка на сериала по романа на Ивайло Петров „Хайка за вълци“. Общо на това място са заснети 11 художествени филма.

Източник: uchiteli.bg

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!