Село Бръшлян в Странджа планина – пазител на възрожденския дух!

Село Бръшлян се намира в Странджа, на 14 км северозападно от Малко Търново, на 64 км от южно от Бургас. Селото е част от Природен парк „Странджа“.

От 1982 г. цялото село Бръшлян е архитектурен и исторически резерват, като в него са запазени автентични къщи, характерни за странджанската архитектура от 18-19 век. 76 къщи са архитектурни паметници на културата, 9 от тях — с национално значение. Смята се, че най-старата къща в селото е строена през 17-ти век.

Една от най-забележителните сгради в Бръшлян е църквата „Свети Димитър”. Тя е построена в края на XVII в. на мястото на древно тракийско светилище, за което се счита, че е било посветено на бога на виното и плодородието Дионис. ”Свети Димитър” е вкопана в земята, а в миналото е била оградена с висок каменен зид. В амвона на църквата е вграден мраморен жертвеник на Зевс – Дионис с надпис на старогръцки език. Камбаната на храма също е уникална – тя е от първата половина на XIX в. и е излята в град Ярослав, Русия. През 1975 г. църквата е обявена за паметник на културата, а през 1982 г. – за архитектурен паметник с национално значение.

Откритите в околностите на селото долмени и могилни некрополи от времето на траките, както и останки от антично селище, са интересни за посещение.

Бръшлян има героично историческо минало в годините на турското робство. Тук става знаменитата „Сърмашишка афера“, в която са дадени първите жертви на Преображенското въстание. На 2 април 1903 година в Балювата къща загиват водачът на въстаническата чета Пано Ангелов и четникът Никола Равашола. Сърмашишката афера изиграва голяма роля за повдигане на въстаническия дух. Тя вдъхновява войводата на Лозенградския район Яни Попов да напише странджанската марсилеза „Ясен месец веч изгрява“ – възхвала на селото и героите.

loading...

Източник: blacksea-tourism.net

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!