Свищов – сто пъти първи град

Свищов устойчиво се утвърждава като града на младите, запазената уникална градска архитектура, калета на Дунавския бряг, античния туризъм, виното. Там е създадена първата търговска гимназия, първият и единствен паметник на дарителите у нас, както и първата детска градина, първото читалище. Свищов е първият освободен български град от руските войски, както и още много от стоте първи неща в историята ни, които е записал точно градът на Алеко Константинов.

Пържен сом с прясна зелена салата е една от кулинарните атракции, на която може да се насладят туристите в Свищов. Поне 10 рибни деликатеса от дунавска риба може да бъдат опитани в ресторанта, оживил къщата на първия български финансов министър след Освобождението Григор Начович. До пъстрите ракли, глинени стомни и римски каменни плочи от античността волно плуват няколко пъстри 4-годишни японски шарана. Няма да влязат в тигана, категоричен е стопанинът на Начовата къща Венцислав Евтимов докато посреща любопитните гости.

На няколко метра от Начовата къща, в която се взема решението за създаване на първото българско читалище, е друга емблема на Свищов – родната къща на великия Алеко Константинов. До брега на Дунав туристите могат да видят детската люлка на Алеко, пианото, на което са свирили сестрите му, както и кабинетът на руския император Александър II, когато е отсядал в къщата. В императорската стая са самоварът и двата стакана, подарени на семейството от владетеля. В къщата се е помещавала канцеларията на свищовското губернаторство начело с Найден Геров.

Служители в него са били Иван Вазов, Драган Цанков. Самият Алеко Константинов е работил като писар. Тук са запазени дрехите, в които е бил облечен Щастливеца, когато е смъртно прострелян на 11 май 1897 г. на връщане от Пещера. В музея е стъкленицата със сърцето на създателя на Бай Ганьо.

loading...

Векове Свищов е бил Дунавската търговска порта към Европа. Това личи от музейните експозиции в етнографския музей. Икономическият и културният възход на Свищов през Възраждането са представени с богати колекции от накити, костюми, теглилки. Арбанашкото влияние в архитектурата на къщите на свищовските търговци е умело съчетано с Виенския стил на обзавеждането на стаите – спални с дърворезби, огромни кристални огледала, клавесин, модни списания от началото на 20 век.

Днешната Съдебна палата е в някогашното Американско протестантско училище, в което е учил самият Дънов. На метри от сградата е първото българско читалище, направено с парите, дарени от Еленка и Кирил Д. Аврамови. Днес сградата е с олющени стени и падащи мазилки, чака реставрация по програмата „Красива България“.
Посланици са се прехласвали от търговската гимназия на Свищов, която е определена за една от двадесетте най-красиви сгради в България. Училището носи името на дарителя си – местният търговец Димитър Хадживасилев. Забележителни фрески, мраморни орнаменти, създават усещането на средношколците, че учат в европейски лицей.

Последната църква, строена от Майстор Колю Фичето, е в самия център на Свищов на площад „Свобода“. 4000 чираци са градили уникалната за България църква „Света Троица“ от 1865 до 1867 година. Тя е забележителна с двете си въртящи мраморни колони на входа. Храмът е уникален и със седемте си камбани с ликове на светци, дарени на църквата от руския император, разказва архиерейският свещеник Димитър. Няма друг храм в България, която да е с 60 прозореца, които се ползват като естествени акустични колони.

Църквата е разрушена при земетресението във Вранча през 1977 г. и все още се възстановява. Грехота е, че е граден за 2 години, а го възстановяваме повече от 30, признава свещеникът.

Поне 500 хил. лв. трябват още за реставрацията на камбаните и иконите в съборната църква. Стихията е пощадила кристалния полюлей, специално донесен за храма от Виена.

На фреската с Тайната вечеря обаче липсва Юда. Не сме го заличили, водата го е измила, докато се е стичала над иконата, разказва отец Димитър. Съборната църква е избрана за израз на паметта на Свищов към децата, които загинаха през април 2004 г. във водите на река Лим в Сърбия. Паметникът с ликовете им е на входа на храма.

Свищов е градът и на дарителите. Няма значимо начинание в града, зад което да не стои родолюбив българин. Само в епохата на Възраждането са преброени над 600 имена на такива доброволни спомоществуватели. Паметта им е увековечена с паметника на Георги Чапкънов до Стопанската академия „Димитър Ценов“, също направена с дарение.

Свищов е градът с най-много паметници и плочи в знак на признателност към руските войски. В местността „Паметниците“ и на Калето, където са акостирали руските войски, днес младите хора на града се разхождат и почиват между десетки братски могили.

Здравка Христова

Източник: desant.net



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.