Свещеният бял камък на Родопа планина

Каквото и да се каже за Белинташ – може да се окаже вярно. Хипотезите и легендите са повече от безспорно доказаните факти. Белинташ е част от Свещеният триъгълник в Родопите: Кръстова гора, Караджов камък, Белинташ. Името му означава „бял камък„. И той е най-древното скално светилище в Родопите, в България и дори в Европа. Той е на 7000 г. По-стар е от популярния напоследък Перперикон. Използван е като култов комплекс още през Енеолита. Има предположение, че е бил култово светилище посветено на бог Сабазий. Мястото е с ясно изразена геомагнитна аномалия. Сред иманярските среди се носи поверие, че там някъде в тайна пещера е скрита златната колесница дарена на светилището от самия Александър Македонски.

Една от красивите легенди за името на светилището гласи: Млада българка търсеща спасение от гонещите я нашественици стигнала до края на скалата и се хвърлила от нея. Природни сили се помъчили да спасят девойката като закачили бялата й риза на остра скала. Красивата българка загинала, но на скалите останали да се веят парчета от бялата й риза. Местните кръстили мястото „Бела снага“.

Източник: bgnasledstvo.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!