На днешната дата рожден ден празнува Мая Манолова!

На днешната дата рожден ден празнува Мая Манолова! Една родолюбива българка, която се изправи в името на България, Мая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на Коалиция за България в 40-о и 41-то Народно събрание.

Депутат и заместник-председател в 42-то Народно събрание. На 30 юли 2015 г. е избрана за национален омбудсман на България със 129 гласа в 43 Народно събрание, срещу 82 гласа за дотогавашния омбудсман и кандидат за втори мандат Константин Пенчев. Мая Манолова е родена е на 4 май 1965 година в Кюстендил.

Основното си образование получава в VI основно училище „Паисий Хилендарски“, а след това учи в езиковата паралелка с изучаване на английски и руски в Политехническа гимназия „Неофит Рилски“.

През 1983 – 1988 година завършва история в Института на младежта в Москва, който по това време се нарича Висша комсомолска школа при Централния комитет на Всесъюзния Ленински комунистически съюз на младежта, а днес – Московски хуманитарен университет.

След завръщането си в България работи за кратко в апарата на Българска Демократична Младеж (новосъздадена организация на мястото на саморазпусналия се през февруари 1990 година Димитровски комунистически младежки съюз) в Кюстендил (1989 – 1990).

През 1989 година става член на тогавашната Българска комунистическа партия, скоро след това наследена от БСП. Партийната книжка ѝ е връчена от Георги Пирински през 1990 в Кюстендил.

loading...

В съществувалия до 2016 година свой официален сайт manolova.eu, Манолова обяснява интереса си към политиката и своите убеждения с факта, че „тя е трето поколение социалист“. През 1990 – 1991 година е учителка по история в Основно училище „Георги Бенковски“ и започва магистратура по икономика и организация на труда в Университета за национално и световно стопанство (УНСС) в София, която защитава през 1994 година.

През 1992 – 1996 година подготвя и втора магистратура по право в УНСС. Същевременно между 1991 и 1998 година е управител на търговските предприятия „Фиеста“ СД и „Милена“ ЕООД. От 1998 г. до 1 октомври 2015 г. Мая Манолова е адвокат в Адвокатска колегия в Кюстендил.

През 2003 – 2005 г. е секретар на Адвокатския съвет в Кюстендил. През 2006 година Манолова е сред вносителите на изменение в Наказателния кодекс, станало известно като Поправка „Ванко 1“, с което се намаляват наказанията за някои случаи на склоняване към проституция.

Изменението, което довежда до намаляване на присъдите на известни затворници, като Ванко 1 и Кондьо, е критикувано както от опозицията и медиите, така и от председателя на Народното събрание от БСП Георги Пирински, според когото то представлява „едно много сериозно петно върху работата на парламента за цялата година“.

В периода 2009 – 2015 Мая Манолова е народен представител в 40-о, 41-во и 42-ро Народно събрание, където развива значителна законодателна дейност. През 2008 г. наследява на поста областния лидер на БСП в Кюстендил – Иво Атанасов, който по негово признание е загубил доверието на председателя на БСП – Сергей Станишев.

На парламентарните избори през 2009 г. Коалиция за България печели в СИК Кюстендил 23,24% от всички получени гласове (срещу 17,7% получени гласове в страната).

През 2013 г. Мая Манолова огласява схема за предполагаема изборна измама, посредством т.нар. костинбродска афера, предадена в медиите от Николай Бареков. Във връзка с избора на Делян Пеевски за ръководител на Държавна агенция „Национална сигурност“ през юни 2013, който довежда до продължили над една година масови протести срещу кабинета на Пламен Орешарски, през септември същата година Манолова заявява в интервю пред Нова телевизия „Ако това ще ви успокои, аз предложих Делян Пеевски за председател“, а по отношение на протестиращите казва „Всички знаем по какъв начин са стимулирани протестите.

Безспорен факт е, че се плаща.“, цитирайки включително конкретни суми: „30 лева за пенсионер, 50 лева за гражданин, а за семейство с дете над 100 лева“.

Според Манолова „много хора се [хвалили]“, че по този начин „са си обезпечили лятната почивка“.По време на предизборната си кампания за кмет на Столична община през 2019 година Манолова определя подкрепата си за Делян Пеевски и поведението си по време на протестите от 2013 година като своя грешка и нещо, с което не се гордее.

На 30 юли 2015 г. Мая Манолова е избрана за национален омбудсман на България със 129 гласа в 43 Народно събрание, в т.ч. и с гласовете на ГЕРБ, въпреки политическата позиция на Манолова, която винаги се е афиширала за своеобразно парламентарно острие срещу второто управление на ГЕРБ.

Още същия ден на избора на Манолова за омбудсман, няколкостотин, възмутени от този избор на Народното събрание, граждани излизат на протест пред парламента. На 4 септември 2019 година Манолова се кандидатира за кмет на София като независим кандидат, издигнат от Инициативен комитет. Мая Манолова достига до балотаж срещу кандидата на управляващата партия ГЕРБ Йорданка Фандъкова.

Мая Манолова губи изборната надпревара с минимална разлика от 5%. В своята лична биография към 2016 година Манолова пише, че се занимава със спорт, като играе футбол, както женски, така и смесен, и определя себе си като вярваща християнка, толерантна към всички религии, с изключение на сектите.

Първи съпруг на Манолова е Милен Манолов, митничар от Кюстендил, който по-късно ръководи ГКПП Гюешево. Двамата имат една дъщеря. По-късно отношенията на Манолова със съпруга ѝ се влошават, като по думите ѝ още през 2007 година тя планира развода си.

Започва връзка с Ангел Найденов, също политик от БСП, в резултат на което през 2011 година той се развежда.

Омъжва се официално за Найденов на 2 октомври 2016 година. Сега Мая Манолова има адвокатска кантора в София и не спира да се занимава с обществено полезна дейност.

Виждаме я с позиция в редица важни теми за обществото. Манолова е и водач на гражданското движение „Изправи се.БГ“, с което тя и структурите им в цялата страна налагат обществен натиск по различни национални и регионални проблеми свързани с екологията и здравето на хората, свързани националното и местното управление.

Манолова е една родолюбива българка, която е поставила България над собственият си комфорт на живот именно заради нейната гражданска и християнска позиция тя намери и място в най-патриотичната медийна платформа на България!

Ние от Patrioti Net и пожелаваме днес да бъде жива и здрава и все така борбена, да бъде по-желана от роза и по-твърда от кинжал, а в личен план нека Господ Бог и даде това от което има нужда на нея и нейните любими същества, защото зад крехката и красива външност се крие една голяма човешка душа! Честит рожден ден!

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!