Равногорското съкровище е гордост за България!

Равногорското съкровище, датирано от ІІ-І век пр. Хр. е открито при разкопки на археолога Георги Китов при проучване на могилен некропол в м. „Чемериката” през август 1987 г.

Некрополът е разположен на 1300 м надморска височина и е един от най-високопланинските некрополи, които са проучвани у нас.

Равногорското съкровище представлява украса за конска амуниция от сребро с позлата. Съдържа начелник, седем кръгли апликации и наниз от сребърни мъниста. Начелникът е уникален, защото до тогава по българските земи не е откриван друг подобен. Кръглите апликации са се поставяли от двете страни на конската глава. Изобразените на тях богини са обърнати в различни посоки, в зависимост от коя страна на конската глава са се поставяли. Изобразена е богинята на победата Нике, богинята на войната Атина и богинята лова Артемида.

Нагръдникът, най-голямата апликация, вероятно е синкретичен образ на божества, тъй като съчетава атрибути на Аполон, Нике, Дионис. В него могат да се видят лозовите листа и маската, характерни за Дионис, венецът на Аполон и крилата на Нике. Нанизът от сребърни мъниста е украсявал шията на коня.

Равногорското съкровище е гордост за България. То е представяно на изложби по цял свят, в Швейцария, Белгия, Германия, Франция, Испания, САЩ и Япония.

loading...

Източник: hotelravnogor.com

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!