Паметник-чешма в центъра на Калофер напомня за 215-те свидни жертви във войните за национално обединение

Днес един паметник-чешма в центъра на Калофер напомня за 215-те свидни жертви във войните за национално обединение на България.

Жителите на малкия подбалкански град решават да увековечават паметта на загиналите през двете Балкански войни 1912-1913 г. и в Първата световна война 1915-1918 г. с издигането на паметник. Инициативата за неговото изграждане е на „Комитет – паметник“ с председател о.з полковник Никола Колев и секретар-свещеникът Христо Николов.

Мястото за строежа е утвърдено от Министерството на благоустройството на 23 ноември 1936 г. в центъра на Калофер, на десния бряг на река Тунджа. Проектът на паметника-чешма е одобрен от Художествения съвет от Отделението за военни музеи, паметници и гробове при Щаба на Армията, с протокол №111/9 юли 1936 г. и автори военният художник, проф.Димитър Гюдженов и военният скулптор Михаил Михайлов. Протоколът е одобрен от Началник щаба на войската на 14 юли 1936 г.

През 1937 г. е положен и осветен основният камък на паметника. Средствата за построяването му, в размер на 50 000лв., са събрани от гражданите на Калофер, от Дружеството на запасните офицери – инвалиди от войните и от Калоферската дружба в София.

loading...

През 1938 г. на стария площад на Калофер бива издигнат войнишкият паметник – чешма. На южната страна, под излетия от бронз орден за храброст четем надпис: „Слава на Калоферци! Тя вечно ще живее“ 1915 – 1918 г. На четирите страни на паметника, върху гранит с бронзови букви, са изписани имената на 215-те загинали войни от Калофер.От главата на лъв и два чучура в долната част на паметника, от изграждането му до днес струи бистра планинска вода в памет на калоферци, положили костите си пред олтара на Отечеството.

През 2001 г. вандали задигат пет от шестте плочи, изработени от бронзов метал. През 2003 г. се създава инициативен комитет за възстановяване на войнишкия паметник. Членовете на комитета, заедно с кметовете на Община Карлово и на Кметство Калофер излизат с предложение за възстановяване на изчезналите плочи и възобновяване традиционното честване на 6 май – Празника на Българската армия пред паметника – светиня, намиращ се в центъра на града с участие на почетна рота от 61-ва Стрямска механизирана бригада.

Реставрацията на паметник – чешмата се осъществява от представители на Националния дарителски фонд „13 века България“. Паметникът е възстановен с шест броя черни полирани гранитни плочи, върху които са изсечени имената на всички загинали във войните калоферци. На 6 май 2004 г. възстановеният паметник – чешма е открит отново тържествено.

Цветана ТОНЧЕВА

Източник: focus-radio.net



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!