Паметникът на трите поколения на избитите от турците българи през Априлското въстание

Паметникът на трите поколения е издигнат върху хълма Власевица непосредствено над град Перущица. Там на паметна плоча са записани имената на тримата парламентьори, убити в гръб от башибозушките орди, обкръжили въстаналата Перущица през последната седмица на април 1876 г.: Рангел Арчиев, Мито Попов и Стамен Кърмов.

Паметникът на трите поколения е висок 23 метра и открит през 1976 г. за 100-годишнината от участието на града в Априлското въстание. Неговите архитекти са Любомир Шинков и Владимир Рангелов, а скулптор е Любомир Далчев. Три скулптурни групи, с обща дължина над 60 м., пресъздават сцени от освободителната борба и последвалите борби за социално равенство в справедлив обществен строй.

След политическите промени през 1989 г. червената звезда е снета от върха на монумента. Тритонният бронзов венец, покривал символичната костница на героите, е отнесен от негодници с гарантирана безотговорност. Но по естакадата от стълби, която започва от Дановото училище, защото символично изразява историческото възвисяване на Перущица от епохата на Възраждането до днес, продължават да крачат хора с души, готови да се възвисят. От върха, до който може да се отиде и с автомобил, се открива прекрасна панорамна гледка към града и околните свещени обекти.

Източник: museumperushtitsa.com

loading...


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!