Паметникът на Тодор Каблешков – спомен за подвига на осмелилите се да потърсят свободата

Паметникът на Тодор Каблешков в град Копривщица красноречиво напомня за подвига и саможертвата на осмелилите се да потърсят свободата, изречена в написаното от него кърваво писмо, с което гръмва Априлското въстание.

Братия!

Вчера пристигна в село Неджип ага из Пловдив, който поиска да затвори няколко души заедно с мене. Като бях известен за вашето решение, станало в Оборишкото събрание, повиках няколко души юнаци и след като се въоръжихме, отправихме се към конака, който нападнахме и убихме мюдюра, с няколко заптии… Сега,когато ви пиша това писмо, знамето се развява пред конака, пушките гърмят, придружени от ека на черковните камбани, и юнаците се целуват един други по улиците!… Ако вие, братия, сте били истински патриоти и апостоли на свободата, то последвайте нашия пример и в Панагюрище…

Копривщица,20 априлий 1876 г.

loading...

Т. Каблешков

Паметникът на Тодор Каблешков в Копривщица се намира на малък площад пред родния дом на революционера в Ламбовска махала.

Върху 60-сантиметров постамент се издига бронзова статуя на Тодор Каблешков в цял ръст, висока 2.90 м. Паметникът, който е част от историческото и културно наследство на Копривщица, е издигнат през 1976 година. Автори на паметника са арх. Георги Папагалов и скулпторът Йордан Гаврилов.

Източник: bgnasledstvo.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!