Паметникът на Отец Паиcий в град Варна

Паметникът на Отец Паисий е петият изграден в Алеята на Възраждането в град Варна. През 1911 г, по време на празниците на славянското просвещение и 50-годишнината от първото българско училище във Варна, възниква идеята за построяване на този паметник. Съмишленици в нея били тогавашния кмет Церов и царица Елеонора.

Година по късно на 12 май 1912 г, е поставен и основният камък на паметника. Годините на война обаче, забавят изграждането. Все пак, шестнайсет години след първата идея, паметникът на Отец Паисий официално е осветен на 24 май 1927 година. Автор на бюста е Кирил Шиваров, което можем да прочетем на гърба на бронзовия бюст. На лицевата част на паметника с черковнославянски шрифт е изписано Отец Паисий, а под него 1762 г.

Източник: opoznai.bg



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!