Паметникът на Вазовия герой дядо Йоцо близо до село Очиндол

Паметникът на Вазовия герой дядо Йоцо е издигнат на скалите срещу жп линията, минаваща Искърския пролом, близо до село Очиндол, в Стара планина.

Паметникът е изграден през 2005 година. Проектът за него е дело на скулпторите Моника Игаренска и Георги Тишков, а идеята е на Огнян Петров, родом от село Очиндол. Община Мездра и дарители са „виновниците“ за изграждането на красивата скулптура. Висока е 5 метра и в нея се превъплъщава Вазовия герой, от едноименния разказ „Дядо Йоцо гледа“.

Изработен е от бял врачански камък и сякаш кацнал над дефилето Дядо Йоцо е вперил незрящ поглед към железницата, която очаква да мине по линията София-Мездра. Макар и сляп, дядо Йоцо успява да „види“ бъдещето на родината чрез духовната светлина на своята вяра в българското. Тя го озарява вътрешно, дарява го с друг вид сетива. Той устремява духовен взор към свободата на българското – „Да види свободна България“…

Комплексът „Дядо Йоцо гледа“ е разположен върху хълм, върху чийто сравнително равнинен терен е изградена както вече спомена малка кокетна механа. Около нея се простира невероятно поддържана цветна градина, с различни цветни и храстови видове.

loading...

Под самия паметник има дървена панорамна беседка, с изглед към цялото дефиле. А под самия комплекс се спускат отвесни скали. Реката, гледана сякаш от птичи поглед вие своята снага между скалните масиви, прорязани от Искър.

Източник: time2travel.bg



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!

Comments are closed.