Паметникът на българските опълченци в София

Развоят на Руско-турската война от 1877 – 1878 година нямаше да бъде същия без участието на българските опълченци, жертвали живота си в боевете при Шипка, Шейново, Нова Загора, Стара Загора, Търново и в редица други по-малки сражения.

В навечерието на войната в България има 12 дружини и около 12 000 опълченци, които се оказват и гръбнака на българската земска войска. Смелите българи имали собствени униформи и собствено знаме – Самарското. И до ден днешен българският опълченец е символ на храброст и идеал за войник. Тъкмо поради този факт и столицата се сдоби с паметник, увековечаващ жертвения подвиг на българските опълченци.

Паметникът е открит на 24 август 2008 година. Представлява бронзово копие на фигурата на опълченеца от картината на Ярослав Вешин „Самарското знаме“ върху постамент. На постамента с форма на кръста за храброст са поставени четири барелефа. Три от тях са направени по известните картини „Битката за Орлово гнездо“, „Освещаването на Самарското знаме“ и „Качването на Балкана“. Четвъртият барелеф на гърба на паметника представлява карта на Балканския полуостров с пътя на опълченските дружини от Руско-турската освободителна война. Паметникът е дело на скулптора Николай Савов, художник-реставратора Емил Чушев и архитектa Владимир Станимиров.

Този паметник е създаден, за да ни напомня за всички онези българи, които дадоха живота си за свободата на България!

loading...

Ние отдаваме поклон днес пред тяхното славно дело!

Източник: monuments.bg



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!