На 8-ми март е родена Проф. Цветана Каменова!

Проф. Цветана Николаева Каменова е български юрист в областта на международното частно право, авторското право и международната закрила на правата на човека.

Родена е през 1950 г. в София. Завършила е Първа английска гимназия през 1968 г. През 1973 година завършва право в Юридическия факултет на Софийския университет, а през 1979 година защитава докторат в катедрата по международно право в Московския университет. Провежда специализации по международно право в Хага (1981), по право на европейските общности във Флоренция (1991) и в института „Рене Касен“ в Страсбург (1992).

Между 1992 и 1999 година проф. Каменова е декан на Юридическия факултет на Пловдивския университет. От 1995 до 2006 година е директор на Института по правни науки към БАН. Чела е лекции в Нов български университет, както и в Колумбийския университет в Ню Йорк, университета на Орегон, в Алма Ата, Казахстан. До смъртта си е била редовен професор в Юридическия факултет при УНСС. Автор е на публикации, монографии и книги в областта на международното право.

На 24 август 2005 година Каменова е избрана за един от 27-те съдии в състава на Хагския трибунал от Общото събрание на ООН. Мандатът ѝ е еднократен, със срок 4 години. Член на Изпълнителния съвет на Международния институт за унифициране на частното право (УНИДРОА), Рим от 1994 до 1998 г. След 1998 г. – почетен член на Изпълнителния съвет на същия институт.

loading...

На 15.07.2016 година акад. Стефан Воденичаров удостоява проф. д.ю.н Цветана Каменова с Отличителния знак за заслуги към БАН. Наградата се дава като признание за заслугите ѝ в областта на международното публично и частно право и правото на ЕС и на международната защита на правата на човека

Проф.Каменова умира на 17 февруари 2018 г. в град София.

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!