Днес е роден българският волейболист и треньор Тодор Симов!

Тодор Симов (Тошара) е български национален състезател и треньор по волейбол, както и състезател по скок на височина (лека атлетика).

Тодор Симов е роден на 8 март 1929 г.в град Перник. Играе в отборите по волейбол и водна топка, участва в състезания по лека атлетика – скок на височина. От 1942 г. учи в Търговската гимназия в София. След това завършва висше икономическо образование.

Баща на журналиста Ценко Симов и дядо на футболиста Тодор Симов – син на треньора по футбол в „Левски“ Любомир Симов и на волейболистката Румяна Златева.

Започва да тренира в „Рудничар“, Перник преименуван впоследствие в „Миньор“. След това преминава в „ЦСКА“, „Славия“ и „Червено знаме“.

loading...

Участва в специално организирания голям турнир в София по повод 53-ата сесия на МОК (1957) на който се взема решение за включване на волейбола в олимпийските игри.

Като национален състезател спечелва бронз на световните първенства в Прага ’49 и Москва ’52, като на второто състезание е обявен и за най-добър разпределител. Същото признание получава и на световното в Париж ’56, където българите се класират на 5-то място. Бронз от Европейското първенство 1954 – Букурещ.

Титли и награди:

  • Бронзов медалист от първенството в Прага `49
  • Бронзов медал от световното първенство в Москва `52
  • Бронзов медал от европейското първенство Букурещ `55
  • Избран за най-добър разпределител на световните първенства в Прага ’49 и Москва ’52
  • Носител на Орден Стара планина – Първа степен за заслуги към Република България в областта на физическото възпитание и спорта

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!