На 6 юли е родена българската режисьорка Росица Анчева!

Росица Анчева е българска режисьорка. Родена е на 6 юли 1972 в София. През 2005 г. завършва „Кино- и телевизионна режисура“ в класа на режисьора проф. Никола Корабов. Дипломира се с документалния филм „Документалното кино през Втората световна война“. С филма „107-те стъпала“ взема първата си награда – Специалната награда на историческия музей в Русе на международния фестивал „Българската Европа“.

От 1999 г. Росица Анчева работи в БНТ като директор продукция, асистент-режисьор в предаването „Навигатор“ с Александър Авджиев. Памет българска с Божидар Димитров. От 2003 г. като режисьор – „Иде нашенската музика“ с автор и водещ Даниел Спасов и Милен Иванов, „Аз се върнах…“ с автор и водещ Лили Големинова.

„ Във всеки човек живеят двама души, единият – такива, какъвто сме, а другият е това, което искаме да бъдем. Трудно се оцелява, но има една група хора – т.н. хора на изкуството, те успяват да „реализират“ чрез видео, картини или текст „онзи другия човек“. По този начин го изкарват на бял свят и така успяват да съживят образа и живеят в техния измислен свят… Та на този свят живея и аз ..“.– — Росица Анчева

Източник: wikipedia.org

loading...


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!