Днес е роден българският боксьор Серафим Тодоров!

Серафим Тодоров, известен и като Сарафа, е български боксьор.

Серафим Симеонов Тодоров е роден на 6 юли 1969 г. в Пещера.

Той е един от най-великите български боксьори за всички времена. По време на неговата кариера има 3 световни и 3 европейски титли. 2 пъти е избран за „Спортист на годината“ (1991 и 1993), като втория път изпреварва „палача“ на французите Емил Костадинов. Има и 3 титли от турнира „Странджа“ (1989, 1993 и 1996). Когато е на върха на славата, мениджъри от САЩ и Австралия го искат за профибоксьор, но отказва.

19-годишният му син Симеон тренира децата на местния волейболен отбор в Пазарджик. Брат му Стефан Тодоров също е състезател по бокс.

loading...

Неотдавна Серафим Тодоров кани поета и журналист и негов приятел Христо Христов да напише биографична книга за него. Когато започват интервютата, Христов не понася историята за живота на Серафим и го моли да не издава книгата. И двамата се отказват от идеята.

На Летните олимпийски игри в Атланта през 1996 година Тодоров побеждава Флойд Мейуедър, състезател по бокс, непобеден в професионалната си кариера, и печели сребърен медал, след като на финала бива победен от тайландеца Сомлук Камсинг. До днес Серафим е единственият човек, победил Флойд в боксов мач.

Източник: wikipedia.org



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!