На 5 декември 1944 г. е родена българската народна певица Бойка Присадова!

Бойка Присадова е българска народна певица, изпълнителка на родопски песни.

Тя е една от първите певици на фолкорния ансамбъл „Родопа“ и пее дълги години в него. Родена е на 5 декември 1944 г. в с. Върбово.

Първият успех на Присадова е изпълнението на песента „Подзим съм, мале, легнала“ на първия събор надпяване на Рожен, за което печели голямата награда. Успоредно с музикалната си кариера завършва Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив.

Кариерата ѝ продължава в Държавния ансамбъл за народни песни и танци, под диригентството на Филип Кутев. Впоследствие Присадова сама започва да ръководи певчески състави, с които също добива признание и популярност. Солистка е на хора „Космически гласове от България“.

loading...

Бойка Присадова е носителка на множество отличия като „Златна лира“, златен медал „Капитан Петко войвода“, както и Трета награда /за композиция/ на 16-и международен радиоконкурс за вокалисти в Братислава от 1991 г. за песента „Соньо, ти мой соньо“, обработена за солист, хор и гайд от Стефан Драгостинов. Други известни песни, които Присадова изпълнява, са „Загорке, любе, загорке“ и „Личко льо“. През 2005 г., по повод 60-годишнината на певицата, Община Смолян я награждава със златен плакет и я предлага за орден „Кирил и Методий“, а град Чепеларе я обявява за свой почетен гражданин.

Песни на Присадова са включени в десетки компилации с родопски фолклор.

През 2005 г. излиза нейният самостоятелен албум „Бисери от Орфеевата планина“.

Умира на 27 януари 2017 година в София.

Източник: wikipedia.org

Вижте повече на Patrioti Net – Патриотичният сайт на България!



Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.


Ако Ви харесва това, което правим, може да ни подкрепите:

Благодарим Ви и пазете завета на предците ни!